Антифосфолипиден синдром (APS) – Причини

Антифосфолипидният синдром (APS) се причинява от имунната система на организма, произвеждайки анормални антитела, наречени антифосфолипидни антитела.

Това увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като например:

Не е ясно защо тези анормални антитела се произвеждат или защо много хора имат антифосфолипидни антитела, но не развиват кръвни съсиреци.

Счита се, че отговорна е комбинацията от генетични и екологични фактори.

Антифосфолипидни антитела

Антителата са протеини, произведени от имунната система, за да се справят с инфекциите и заболяванията.

Те са част от защитната система на организма и се произвеждат, за да помогнат за защита срещу „чужди нашественици“, като бактерии и вируси.

Антителата сигнализират на имунната система да освобождава химикали, за да убие тези бактерии и вируси и да предотврати разпространението на инфекцията.

При APS имунната система произвежда анормални антитела, които вместо да атакуват бактерии и вируси, погрешно атакуват протеини, открити от външната страна на клетките в кръвта и кръвоносните съдове.

Не е известно как това кара кръвта да се съсирва по-лесно.

Но повечето експерти смятат, че поддържането на кръвта с правилната консистенция (не прекалено течаща и не твърде лепкава) е деликатен балансиращ акт, който разчита на различни видове протеини и мазнини, които работят заедно.

Този баланс може да бъде нарушен от анормалните антитела при хора с APS.


Генетични фактори

Изследванията на генетиката около APS са все още на ранен етап, но изглежда гените, които наследявате от родителите си, могат да играят роля в развитието на анормални антифосфолипидни антитела.

APS не се предава директно от родители на деца по същия начин, както при други състояния, като хемофилия и сърповидно-клетъчна анемия .

Но наличието на член на семейството с антифосфолипидни антитела увеличава шанса вашата имунна система също да ги произвежда.

Проучванията показват, че някои хора с APS имат дефектен ген, който играе роля при други автоимунни състояния, като лупус .

Това може да обясни защо някои хора развиват APS заедно с друго състояние на имунната система.

Фактори на околната среда

Смята се, че може да са необходими един или повече задействащи фактори от околната среда, които да задействат APS при някои хора.

Факторите на околната среда, които могат да бъдат отговорни, включват:

Друга теория е, че много хора с анормални антифосфолипидни антитела продължават да развиват APS само ако имат по-висок риск от развитие на кръвни съсиреци.

Например, ако те:

Но това не обяснява защо някои деца и възрастни, които нямат нито един от тези рискови фактори, все още развиват APS.