Анкилозиращ спондилит – лечение

Няма лечение за анкилозиращ спондилит (AS), но се предлага лечение за облекчаване на симптомите.

Лечението може също да помогне за забавяне или предотвратяване на процеса на свързване на гръбначния стълб (сливане) и втвърдяване.

В повечето случаи лечението включва комбинация от:

Физиотерапия и упражнения

Поддържането на активност може да подобри стойката и обхвата на гръбначните движения, заедно с предотвратяването на скованост и болезненост на гръбначния стълб.

Освен поддържането на активност, физиотерапията е ключова част от лечението на АС. Физиотерапевтът може да ви посъветва за най-ефективните упражнения и да изготви програма за упражнения, която ви подхожда.

Видовете физиотерапия, препоръчани за AS, включват:

 • програма за групови упражнения – където тренирате с другите
 • индивидуална програма за упражнения – дават ви се упражнения, които да правите сами
 • масаж – вашите мускули и други меки тъкани се манипулират за облекчаване на болката и подобряване на движението; костите на гръбначния стълб никога не трябва да бъдат манипулирани, тъй като това може да причини нараняване при хора с AS
 • хидротерапия – упражнения във вода, обикновено топъл, плитък басейн или специална хидротерапевтична баня; плаваемостта на водата спомага за улесняване на движението, като ви подкрепя, а топлината може да отпусне мускулите ви

Някои хора предпочитат да плуват или да спортуват, за да бъдат гъвкави. Това обикновено е добре, въпреки че някои ежедневни стречинг и упражнения също са важни.

Ако някога се съмнявате, говорете с вашия физиотерапевт или ревматолог, преди да започнете нова форма на спорт или упражнения.

Националното общество за анкилозиращ спондилит (NASS) предоставя подробна информация за различни видове упражнения, за да ви помогне да управлявате състоянието си.

Болкоуспокояващи

Може да се нуждаете от болкоуспокояващи, за да управлявате състоянието си, докато сте насочени към ревматолог. Ревматологът може да продължи да предписва болкоуспокояващи, въпреки че не всеки се нуждае от тях през цялото време.

Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС)

Първият тип болкоуспокояващо обикновено се предписва е нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС) . Освен че помагат за облекчаване на болката, НСПВС могат да помогнат за облекчаване на подуване (възпаление) в ставите.

Примери за НСПВС включват:

Когато предписвате НСПВС, Вашият лекар или ревматолог ще се опита да намери 1, който Ви подхожда, и най-ниската възможна доза, която облекчава симптомите Ви. Вашата доза ще бъде наблюдавана и преразглеждана при необходимост.

Парацетамол

Ако НСПВС са неподходящи за Вас, може да се препоръча алтернативно болкоуспокояващо, като парацетамол .

Парацетамолът рядко причинява странични ефекти и може да се използва при жени, които са бременни или кърмят. Въпреки това, парацетамолът може да не е подходящ за хора с чернодробни проблеми или зависими от алкохол.

Кодеин

Ако е необходимо, може да ви бъде предписан и по-силен тип болкоуспокояващо, наречено кодеин, както и парацетамол.

Кодеинът може да причини нежелани реакции, включително:

 • гадене
 • да си болен
 • запек
 • сънливост

Биологични лечения

Анти-TNF лекарство

Ако симптомите Ви не могат да бъдат контролирани с помощта на болкоуспокояващи или упражнения и разтягане, може да се препоръча лекарство против туморен некротичен фактор (TNF). TNF е химикал, произведен от клетките, когато тъканите са възпалени.

Лекарствата против TNF се дават чрез инжектиране и действат като предотвратяват ефектите на TNF, както и намаляват възпалението в ставите, причинено от анкилозиращ спондилит.

Това са относително нови лечения за AS и дългосрочните им ефекти са неизвестни. Те обаче се използват по-дълго при хора с ревматоиден артрит и това дава по-ясна информация за тяхната дългосрочна безопасност.

Ако вашият ревматолог препоръчва да използвате анти-TNF лекарство, решението дали са подходящи за вас трябва да бъде обсъдено внимателно и вашият напредък ще бъде внимателно наблюдаван.

В редки случаи анти-TNF лекарството може да повлияе на имунната система, увеличавайки риска от развитие на потенциално сериозни инфекции.

Ако симптомите Ви не се подобрят значително след прием на анти-TNF лекарство в продължение на 3 месеца, лечението ще бъде спряно.

Секукинумаб

Secukinumab е лекарство, което може да се предлага на хора с AS, които не реагират на НСПВС или анти-TNF лекарства.

Секукинумаб действа, като блокира ефектите на протеин, участващ в предизвикване на възпаление.

Secukinumab не се предлага рутинно в за хора с AS, така че може да се наложи да платите за него.

Кортикостероиди

Кортикостероидите имат мощен противовъзпалителен ефект и могат да се приемат като таблетки или инжекции от хора с AS.

Ако определена става е възпалена, кортикостероидите могат да се инжектират директно в ставата. Ще трябва да почивате ставата до 48 часа след инжектирането.

Обикновено се препоръчва да се ограничат кортикостероидните инжекции до не повече от 3 пъти в рамките на една година, като най-малко 3 месеца между инжекциите в същата става.

Това е така, защото инжектирането на кортикостероиди може да причини редица странични ефекти, като например:

 • инфекция в отговор на инжекцията
 • кожата около инжекцията може да промени цвета си (депигментация)
 • околната тъкан може да се изхвърли
 • сухожилието близо до ставата може да се спука (руптура)

Кортикостероидите също могат да успокоят болезнените подути стави, когато се приемат като таблетки.

Модифициращи заболяването антиревматични лекарства (DMARDs)

Модифициращите заболяването антиревматични лекарства (DMARDs) са алтернативен тип лекарства, често използвани за лечение на други видове артрити.

DMARD могат да бъдат предписани за AS, въпреки че те са полезни само за лечение на болка и възпаление в ставите в области на тялото, различни от гръбначния стълб.

Сулфасалазинът е основният DMARD, понякога използван за лечение на възпаление на стави, различни от гръбначния стълб.


Хирургия

Повечето хора с AS няма да се нуждаят от операция. Въпреки това може да се препоръча операция за заместване на ставите за подобряване на болката и движението в засегнатата става, ако ставата е сериозно повредена.

Например, ако са засегнати тазобедрените стави, може да се извърши смяна на тазобедрената става .

В редки случаи може да се наложи коригираща операция, ако гръбначният стълб стане силно огънат.

Последващи действия

Тъй като симптомите на AS се развиват бавно и са склонни да идват и си отиват, ще трябва да посещавате ревматолога или личния лекар за редовни прегледи.

Те ще се уверят, че лечението Ви работи правилно и може да извършат физически оценки, за да оценят как напредва състоянието Ви. Това може да включва допълнителни набори от същите кръвни тестове или рентгенови лъчи, които сте имали по време на вашата диагноза.