Листериоза

Листериозата е рядка инфекция, причинена от бактерии, наречена листерия. Обикновено изчезва от само себе си, но може да причини сериозни проблеми, ако сте бременна или имате слаба имунна система.

Как хващате листериоза

Листериозата обикновено се улавя от яденето на храна, съдържаща бактерии листерия.

Можете да го получите от много видове храни, но това е основно проблем с:

  • непастьоризирано мляко
  • млечни продукти, направени от непастьоризирано мляко
  • меки сирена, като камамбер и бри
  • охладени готови храни, като предварително опаковани сандвичи, пастети и месни деликатеси

Важно

Тези храни не винаги причиняват листериоза. Ако сте ги яли наскоро, не е необходимо да правите нищо, освен ако не получите симптоми на инфекцията.

Можете да хванете листериоза и от:

  • някой друг, който го има – например, ако ядете храна, с която са работили, когато не са си измили ръцете
  • близък контакт със селскостопански животни – особено овце и крави, които раждат

Симптоми на листериоза

При повечето хора листериозата няма симптоми или причинява само леки симптоми за няколко дни, като например:

  • висока температура от 38 ° С или по-висока
  • болки
  • втрисане
  • гадене или повръщане
  • диария

Ако имате тези симптоми, обикновено можете да се грижите за себе си у дома.

Разберете как сами да лекувате болестта и диарията

Необходимо е незабавно действие: Обадете се на 112 или отидете на A&E, ако получите:

  • силно главоболие и схванат врат
  • дискомфорт при гледане на ярки светлини
  • припадъци (припадъци)
  • внезапно объркване
  • обрив, който не избледнява при преобръщане на чаша – обривът може да е петна, като синини или малки червени щипки

Това може да са симптоми на менингит, причинен от листериоза, който трябва да бъде лекуван веднага в болница.

Как да избегнем листериоза

Има няколко прости неща, които можете да направите, за да намалите риска от заболяване от листериоза:

Направете

  • измивайте редовно ръцете си със сапун и вода
  • измийте плодовете и зеленчуците, преди да ги ядете
  • съхранявайте готови за консумация храни, както препоръчва производителят
  • уверете се, че цялата гореща храна е гореща на пара докрай

Недей

  • не яжте храна след датата на употреба, дори ако изглежда и мирише нормално

Храни, които трябва да избягвате, ако сте бременна

Ако сте бременна, трябва да избягвате да ядете храни, които имат най-голям риск да причинят листериоза.

Те включват:

  • някои сурови меки сирена – включително бри и камамбер
  • всички видове пастети – включително зеленчукови пастети
  • непастьоризирано мляко или млечни продукти
  • всяка недостатъчно приготвена храна

Разберете кои храни да избягвате по време на бременност

Важно

Ако сте бременна, трябва също да избягвате близък контакт със селскостопански животни, които раждат или наскоро са родили.