Болест на Paget на зърното – Лечение

Болестта на зърното на Paget обикновено се свързва с рак на гърдата.

Лекува се чрез премахване на раковата част на гърдата или понякога цялата гърда, като се използва процедура, наречена мастектомия.

Можете да обсъдите всички притеснения, които имате, с вашия онколог (специалист по рака), който ще може да обясни всяка фаза от Вашето лечение.

Хирургия

Ако сте диагностицирани с болестта на Paget на зърното, операцията често е първият вид лечение, което ще получите.

Двата основни вида хирургия са:

 • мастектомия – операция за отстраняване на цялата гърда, която може да бъде последвана от реконструктивна хирургия за пресъздаване на отстранената гърда
 • операция за запазване на гърдата – при която се отстраняват само раковата бучка (тумор) и малко околна тъкан на гърдата

Тези видове операции също ще включват премахване на зърното и по-тъмната област на кожата около него (ареолата).

Двата различни вида хирургия са разгледани по-подробно по-долу.

Мастектомия

По време на мастектомия, цялата ви гръдна тъкан, включително зърното, ще бъде премахната. Може да се наложи да направите мастектомия, ако:

 • туморът е голям или в центъра на гърдата ви
 • има повече от 1 област на рак на гърдата
 • операцията за запазване на гърдите няма да даде приемливи резултати

Ако лимфните възли (малки жлези) бъдат отстранени от подмишницата ви по време на мастектомия, белезите могат да блокират филтриращото действие на лимфните възли, което води до състояние, наречено лимфедем .

Това е дългосрочно състояние, но може да се лекува с:

 • специализирани техники за масаж
 • компресионни ръкави – плътно прилепнали превръзки, които изтласкват излишната течност от ръката ви
 • упражнения
 • грижа за кожата

Лимфедемът може да се развие месеци или понякога години след операцията. Свържете се с вашия личен лекар или медицинска сестра за грижи за гърдите, ако забележите подуване на ръката или ръката отстрани на операцията.

Прочетете повече за мастектомия .

Операция за опазване на гърдите

Операцията за опазване на гърдата има за цел да спаси колкото се може повече от гърдите ви, като същевременно премахва рака и малко количество здрава тъкан.

Ако имате болестта на Paget на зърното, зърното и ареолата ще бъдат премахнати. Трябва да Ви бъде предложена реконструктивна хирургия, за да подобрите външния вид на гърдата си след операцията (вижте по-долу).

Ако имате операция за опазване на гърдите, количеството отстранена тъкан на гърдата ще зависи от:

 • размера на тумора спрямо размера на гърдата ви
 • дали туморът е на 1 място или разпръснат по гърдите ви

Вашият хирург ще премахне някои здрави тъкани на гърдата около рака, за да може да бъде тестван за следи от рак. Ако в околната тъкан се открият ракови клетки, може да се наложи да се отстранят повече тъкани от гърдата ви.

След операция за опазване на гърдите е вероятно да се наложи да се подложите на лъчетерапия, за да унищожите останалите ракови клетки.

Прочетете повече за операцията за опазване на гърдите .

Реконструкция на гърдата

Ако имате мастектомия, може да имате възможност за реконструктивна операция за пресъздаване на гърдата. Това може да стане чрез:

 • поставяне на гръден имплант
 • използване на тъкан от друга част на тялото ви, за да създадете нова гърда

Реконструкцията може да се извърши едновременно с вашата мастектомия или на по-късен етап. Трябва да обсъдите напълно възможностите си с вашия хирург и кърмачка, преди да вземете решение.

Например, може да е възможно да имате реконструктивна хирургия след операция за запазване на гърдата, за да подобрите външния вид на гърдата си и да създадете зърно.

Зърното може да бъде създадено от:

 • с татуирано зърно върху кожата
 • използване на собствена телесна тъкан, като тъкан от другото зърно, въпреки че около половината от тях се изравняват и свиват с времето
 • използване на залепващо латексово (гумено) зърно, което може да бъде направено от матрица на другото ви зърно, така че да са еднакви; залепвате го всеки ден с лепило и той може да бъде отстранен за измиване

Прочетете повече за реконструкцията на гърдите .

Протези

Ако решите да не правите реконструкция на гърдата, можете да носите фалшива протеза за гърди или гърди, която се предлага безплатно в .

След извършване на мастектомия може да имате временна протеза, пълна с влакна и постоянна протеза, изработена от силикон, която може да бъде заменена на всеки 2 години.

По-нататъшно лечение

След операцията може да се наложи по-нататъшно лечение, ако имате инвазивен рак на гърдата (където раковите клетки са се разпространили в друга тъкан на гърдата ви).

Ако имате неинвазивен рак на гърдата (където клетките на рака на гърдата се съдържат в 1 област на гърдата ви), операцията може да бъде единственото лечение, от което се нуждаете.

Други видове лечение на рак на гърдата включват:


 • химиотерапия – където мощно лекарство се използва за унищожаване на раковите клетки и предотвратяване на тяхното деление и растеж
 • лъчетерапия – където контролирани дози високоенергийна радиация , обикновено рентгенови лъчи , се използват за унищожаване на раковите клетки
 • целенасочена терапия – ако ракът на гърдата ви е HER2 положителен, таргетната терапия, обикновено лекарство, наречено трастузумаб, може да се използва за лечение на рака, като спира ефектите на HER2 и помага на имунната ви система да се бори с раковите клетки
 • хормонална терапия – ако ракът на гърдата ви е положителен за хормонални рецептори, хормоналната терапия може да се използва за лечение на рака чрез понижаване на нивата на хормоните в тялото ви или спиране на техните ефекти

Прочетете повече за това как се лекува ракът на гърдата .