Болест на зърното на Paget – Диагностика

Тъй като болестта на зърното на Paget обикновено е признак на рак на гърдата, много е важно да посетите личния си лекар, ако забележите промени в тъканта или кожата на гърдата си.

По-специално, трябва да кажете на личния си лекар, ако забележите някакви промени в:

  • кожата на зърното или ареолата (по-тъмната област на кожата около зърното)
  • гърдите, особено бучките в гърдите

Болестта на Paget на зърното понякога може да бъде объркана с екзема , състояние на кожата, което също причинява зачервяване, сърбеж и суха кожа.

Затова трябва да посетите личния си лекар за диагностика, вместо да приемате, че имате екзема. Болестта на Paget е форма на рак на гърдата и колкото по-скоро бъде диагностицирана, толкова по-добър е резултатът.

Изпит и история

Вашият личен лекар ще изследва и двете гърди, дори ако имате проблем само с 1 от тях. Те също могат да ви попитат:

Ако вашият личен лекар смята, че може да имате рак на гърдата, те ще ви насочат към специализирана клиника за гърди за изследвания.

Клиника за гърди

В клиниката по гърди ще имате тестове, за да разберете дали имате рак на гърдата и, ако имате, какъв тип рак на гърдата.

Персоналът в клиниката може да снима гърдите ви, за да запише сегашния им вид и да ви помогне да идентифицирате евентуални по-нататъшни промени.

Тестовете, които може да имате в клиниката, могат да включват:

Мамография

Мамографията е проста процедура, която използва рентгенови лъчи, за да създаде изображение на вътрешността на гърдите ви. Той може да идентифицира ранни промени в гръдната тъкан, когато може да е трудно да усетите бучка.

По-младите жени често имат по-плътни гърди от по-възрастните жени, което може да затрудни идентифицирането на промените. Следователно мамографиите не са толкова ефективни при жени под 35-годишна възраст. Ако сте под 35 години, Вашият лекар може да Ви предложи да направите ултразвук на гърдата (вижте по-долу).

Ако обаче болестта на Paget на зърното бъде потвърдена, мамографията ще стане важна част от оценката преди операцията.

По време на мамография рентгенографът ще позиционира 1 от гърдите ви върху плоска рентгенова плоча. Втора рентгенова плочка ще притисне гърдите ви отгоре, временно я компресира и изравнява между двете плочи.

Ще бъде направена рентгенова снимка, която ще даде ясен образ на вътрешността на гърдата ви. След това процедурата ще се извърши на другата ви гърда.

Мамографията може да бъде леко неудобна или дори болезнена, но отнема само няколко минути. Произведеното изображение ще бъде разгледано от двама души, наречени филмови четци, четци на изображения или рентгенолози, за признаци на рак.

Ултразвук на гърдата

Ако сте на възраст под 35 години, може да се препоръча ултразвук на гърдата. Това е така, защото гръдната тъкан може да е твърде плътна за мамография. Вашият лекар може също да предложи ултразвук на гърдата, ако трябва да установи дали бучката в гърдите ви е твърда или съдържа течност.

Ултразвукът използва високочестотни звукови вълни, за да създаде изображение на вътрешността на гърдите ви. Над гърдите ви ще бъде поставена ултразвукова сонда или сензор, за да се създаде изображение на екрана. Изображението ще покаже всички налични бучки или аномалии.

Кожна биопсия

Кожна биопсия често се използва за потвърждаване на диагнозата на болестта на Paget на зърното. Малка тъканна проба ще бъде взета от зърното ви или кожата около него. Пробата ще бъде изследвана под микроскоп и тествана, за да се види дали е ракова.

Допълнителни тестове

Ако се потвърди диагноза рак на гърдата, могат да се проведат редица други тестове, които да помогнат да се определи какви видове лечение може да се използва.

Прочетете повече за допълнителни тестове за рак на гърдата .