какво се случва по време на лъчетерапия –

Лъчетерапията може да се направи по много различни начини, в зависимост от вашите обстоятелства.

Преди започване на лечението

Взема решение за лечение

Ако сте диагностицирани с рак, за вас ще се грижи екип от специалисти. Вашият екип ще препоръча лъчетерапия, ако смята, че това е най-добрият вариант за вас, но окончателното решение е ваше.

Вземането на това решение може да бъде трудно. Може да ви е полезно да напишете списък с въпроси, които да зададете на вашия екип за грижи.

Например може да попитате за:

 • каква е целта на лечението – например, използва ли се за лечение на рака, облекчаване на симптомите ви или прави други лечения по-ефективни?
 • възможните нежелани реакции и какво може да се направи, за да се предотвратят или облекчат
 • колко ефективна е лъчетерапията
 • дали вместо това могат да се опитат други лечения

Ако сте съгласни с препоръката на вашия екип, те ще започнат да планират лечението ви, след като дадете съгласието си за лечение .

Планиране на лечението

Вашето лечение ще бъде внимателно планирано, за да се гарантира, че най-високата възможна доза се доставя на рака, като същевременно се избягва увреждането на близките здрави клетки, доколкото е възможно.

Вероятно ще имате CT сканиране, за да установите къде точно е ракът и колко голям е той.

След сканирането може да се направят няколко много малки, но постоянни следи от мастило върху кожата ви, за да сте сигурни, че правилната зона е насочена точно всеки път.

Ако провеждате лъчетерапия на главата или врата, ще бъде направена пластмасова маска, която да носите по време на лечението. Следите от мастило ще бъдат направени върху маската.

Вашето лечение

Обикновено лъчетерапията се прилага ежедневно в продължение на няколко седмици.

Преди да започне лечението, вашият екип за грижи ще създаде план, който очертава:

 • вида лъчетерапия, който ще имате
 • колко лечебни сесии ще ви трябват
 • колко често ще се нуждаете от лечение

Повечето хора имат 5 процедури всяка седмица (1 лечение на ден от понеделник до петък, с почивка през уикенда). Но понякога лечението може да се провежда повече от веднъж на ден или през уикенда.

Вашият лекар може да нарече всяка доза „фракция“, въпреки че понятието „посещаемост“ понякога се използва, за да посочи колко болнични посещения ще трябва да направите по време на лечението.

Още информация:

Как се прилага лъчетерапия

Лъчетерапията може да се прилага като:

 • външна лъчетерапия – където машина насочва лъчи лъчение към рака
 • радиоактивен имплант в тялото ви близо до рака
 • радиоактивна течност, която поглъщате или сте инжектирали
 • директно върху тумора по време на операция (лъчетерапия в рамките на лъча)

Външна лъчетерапия

По време на външната лъчетерапия лежите на маса и машината насочва лъчи радиация към рака.

Машината се управлява извън стаята, но ще бъдете наблюдавани през прозорец или камера. Ще има домофон, ако трябва да говорите с човека, който ви лекува.

Трябва да поддържате възможно най-неподвижно по време на лечението. Обикновено отнема само няколко минути и е напълно безболезнено. Обикновено можете да се приберете у дома скоро след като приключи.

Радиотерапевтични импланти

Радиоактивните импланти (метални жици, семена или тръби) могат да се използват за лечение на рак в области на тялото, където те могат да бъдат поставени в тялото без хирургическа намеса (като вагината).

Понякога се използва операция за поставяне на имплант близо до рака.

Продължителността на оставянето на импланта в тялото ви варира. Може да са няколко минути или няколко дни. В някои случаи малки импланти могат да останат завинаги в тялото.

Излъчването от имплантите е безболезнено, но може да бъде вредно за други хора, така че може да се наложи да останете в болница няколко дни, докато имплантът бъде премахнат.

Постоянните импланти не представляват риск за другите хора, тъй като произвеждат много малко количество лъчение, което постепенно намалява с времето.

Радиотерапевтични инжекции, капсули или напитки

Някои видове рак, включително рак на щитовидната жлеза и някои рак на простатата , могат да бъдат лекувани с радиоактивна течност, която сте погълнали или сте инжектирали.

Може да сте радиоактивни няколко дни след провеждане на лечението, така че вероятно ще трябва да останете в болница като предпазна мярка, докато количеството радиация падне до безопасно ниво.

Вашият лекуващ екип може да ви даде съвет, който да следвате няколко дни, когато се приберете вкъщи, за да избегнете излагането на други хора на риск.

Вътрешно лъчева терапия

Това е мястото, където лъчетерапията се доставя директно в тумора по време на операция на рак на гърдата.

Това лечение не се предлага във всяка болница на , само за тези с вътрешно лъчева машина.

Още информация:

Проблеми по време на лечението

Бременност и контрацепция

Жените трябва да избягват забременяване по време на лъчетерапия, тъй като лечението може да навреди на бебето.

Използвайте ефективен метод за контрацепция, като презерватив, и незабавно се свържете с вашия екип за грижи, ако смятате, че може да сте бременна.

Мъжете, които имат лъчетерапия, понякога могат да бъдат посъветвани да използват контрацепция по време на лечението и евентуално в продължение на няколко месеца след това.

Macmillan има повече информация за секса по време на лечението на рак .

Странични ефекти

Лъчетерапията може да причини редица странични ефекти.

Прочетете за страничните ефекти на лъчетерапията .

Взема решение за спиране на лечението

Някои хора решават, че ползите от лъчетерапията не си струват лошото качество на живот поради страничните ефекти.

Ако се борите с лечението и се съмнявате дали да продължите, добре е да говорите с вашия екип за грижи.

Вашият екип може да ви даде съвет относно вероятните ползи от продължаване на лечението, но окончателното решение за продължаване или спиране е ваше.