Лимфедем – лечение

Препоръчваното лечение за лимфедем е деконгестивна лимфна терапия (DLT).

DLT не е лек за лимфедем, но може да помогне за контролиране на симптомите. Въпреки че отнема време и усилия, лечението може да се използва за овладяване на лимфедема.

Деконгестивна лимфна терапия (DLT)

DLT има 4 компонента:

  • компресионни превръзки – за допълване на упражнението чрез изнасяне на течност от засегнатия крайник и минимизиране на по-нататъшното натрупване
  • грижа за кожата – за поддържане на кожата в добро състояние и намаляване на шансовете за инфекция
  • упражнения – за използване на мускулите в засегнатия крайник за подобряване на лимфния дренаж
  • специализирани техники за масаж – известни като ръчен лимфен дренаж (MLD); това стимулира потока на течността в лимфната система и намалява отока

DLT е интензивна фаза на терапия, по време на която може да получавате ежедневно лечение в продължение на няколко седмици, за да помогнете за намаляване на обема на засегнатата част от тялото.

Следва втора фаза, наречена фаза на поддръжка. Ще бъдете насърчавани да поемете грижите си, като използвате прости техники за самомасаж, носите компресионни дрехи и продължавате да тренирате.

Тази фаза на лечение има за цел да поддържа намаления размер на засегнатата част на тялото.

Ще имате прегледи на всеки няколко месеца, за да проверите как напредва вашето лечение.

Компресионни превръзки и облекла

Снимка на компресионни превръзки при лимфедем

Кредит:

Alistair Heap / Alamy Stock Photo

За разлика от кръвообращението, лимфната система няма централна помпа, като сърцето, която да придвижва течността към лимфните жлези.

Вместо това използва масажиращия ефект на околните мускули, за да премести течността. Ето защо упражненията са важни.

Компресионни превръзки или дрехи, като ръкави, ръкавици, чорапи или чорапогащи, монтирани върху засегнатите крайници, действат като противодействие на мускулите.

Това стимулира по-ефективен лимфен дренаж. Комбинацията от упражнения и компресия насърчава течността да се измести от засегнатия крайник.

Компресионни облекла могат да се прилагат и след масаж, за да се предотврати натрупването на течност в крайника отново.

Може да се използват велкро обвивки вместо превръзки или компресионни дрехи. Те са по-лесни за прилагане.

Ще бъдете научени как правилно да прилагате компресионни дрехи или велкро обвивки, за да можете да продължите да ги използвате по време на периода на поддръжка.

Грижа за кожата

Важно е да се грижите добре за кожата си, за да намалите риска от развитие на инфекция, като целулит .

Вижте превенцията на лимфедема за повече съвети за грижа за кожата.

Движение и упражнения

Вашият екип за грижа за лимфедема ще ви помогне да изготвите план за упражнения и движения, предназначен да укрепи и стимулира мускулите, участващи в лимфния дренаж.

Те също така ще ви помогнат да отслабнете, ако сте с наднормено тегло. Планът ви за упражнения ще бъде съобразен с вашите изисквания и способности.

Планът ви може да включва специфични упражнения за крайници, както и нежни дейности, които включват цялото тяло, като плуване , колоездене и ходене .

Масаж

Като начало може да получите специализирани масажи, наречени ръчен лимфен дренаж (MLD) – обикновено се извършва от специалист терапевт – за преместване на течността от подутите участъци в работещи лимфни възли, където тя може да бъде дренирана.

Вашият терапевт по лимфедема също ще ви научи на редица по-прости техники за масаж, които вие или вашият болногледач можете да използвате по време на поддържащата фаза на лечението, за да помогнете за намаляване на отока. Тези техники за самомасаж са известни като прост лимфен дренаж (SLD).

Хирургия

В малък брой случаи може да се използва операция за лечение на лимфедем. Има 3 основни типа операция, които могат да бъдат полезни за състоянието:

  • премахване на участъци от излишната кожа и подлежащата тъкан (отстраняване)
  • отстраняване на мазнини от засегнатия крайник (липосукция)
  • възстановяване на потока течност около засегнатия участък на лимфната система – например чрез свързване на лимфната система с близките кръвоносни съдове (лимфатиконунуларна анастомоза)

Тези лечения могат да помогнат за намаляване на размера на областите на тялото, засегнати от лимфедем.

Липосукция

Натрупването на мазнини е важна характеристика на подуването на лимфедема. Липосукцията е мястото, където тънка тръба се вкарва през малки порязвания (разрези) в кожата, за да изсмуче мазнините от тъканите.

Може да се използва за отстраняване на излишната мазнина от засегнатия крайник, за да помогне за намаляване на размера му.

След операцията ще трябва да носите компресионно облекло на засегнатия крайник денем и нощем в продължение на поне една година, за да запазите подуването.