Molluscum contagiosum – Симптоми

Основният симптом на molluscum contagiosum (MC) е редица малки петна по кожата.

Петната обикновено са твърди и с форма на купол, с малка трапчинка в средата. Обикновено те са по-малки от 5 мм (0,5 см), но понякога могат да бъдат и по-големи.

Те обикновено са розови или червени на бяла кожа или бежов цвят на по-тъмна кожа, въпреки че може да имат малка бяла или жълта глава в центъра. Ако тази глава се разцепи (скъса), ще се отдели плътно жълто-бяло вещество, което е силно заразно.

Снимка на обрив на молюск контагиозум

Кредит:

Д-Р П. МАРАЗЦИ / НАУЧНА ФОТОБИБЛИОТЕКА

Важно е да не изстисквате петната, тъй като това ще увеличи риска от разпространение на инфекцията в други части на тялото.

Петната, свързани с MC, обикновено са безболезнени, въпреки че понякога могат да бъдат сърбящи и някои хора развиват зони с червена, суха и напукана кожа около тях.

Повечето хора имат между 20 и 30 петна, въпреки че хората с отслабена имунна система често имат повече. Петната могат да се развият на малки клъстери и могат да се разпространят в различни части на тялото.

Най-често се намират в подмишницата, зад коленете или в слабините.

В няколко случая, особено когато се разпространява по време на сексуален контакт, петна могат да се развият върху гениталиите и близката кожа.

Как напредва състоянието

В много случаи отделните петна ще започнат да се образуват и да се лекуват в рамките на 2 месеца. Някои хора могат да получат леко подуване и зачервяване около всяко петно, тъй като то започва да се лекува.

Обикновено петната не оставят белези , но могат да оставят малка част от по-светла кожа или малка петна, особено ако е необходимо лечение.

Тъй като вирусът, който причинява MC, може да се разпространи в други части на тялото, може да се развият нови петна, тъй като старите изчезват. Това може да доведе до епизод на MC, който да продължи доста дълго време.

Повечето случаи се изясняват в рамките на около 6-18 месеца, но от време на време състоянието може да продължи няколко години.