Венозна язва на крака – Профилактика

Можете да помогнете за намаляване на риска от развитие на венозна язва на крака по няколко начина, като носенето на компресионен чорап, отслабването и грижите за кожата си.

Хората, изложени на най-голям риск от развитие на венозна язва на крака, са тези, които преди това са имали язва на крака.

Компресионни чорапи

Ако сте имали венозна язва на крака преди или имате риск да развиете такава, лечението с компресионни чорапи може да бъде препоръчано от Вашия лекар.

Тези чорапи са специално проектирани да стискат краката ви, подобрявайки кръвообращението ви.

Те обикновено са най-стегнати в глезена и по-малко стегнати нагоре по крака. Това насърчава кръвта да тече нагоре към сърцето ви.

За да бъдат най-ефективни, тези чорапи трябва да се обличат при ставане и да се свалят само през нощта.

Компресионните чорапи се предлагат в разнообразие от различни размери, цветове, стилове и налягане.

Медицинската сестра може да ви помогне да намерите подходящ чорап и можете да се справите сами. Има различни аксесоари, които можете да си купите, за да помогнете за включването и изключването на чорапите.


Отслабване

Ако сте с наднормено тегло или с наднормено тегло, отслабването може да помогне за лечение и предотвратяване на венозни язви на краката.

Излишното тегло води до високо налягане във вените на краката ви, което може да увреди кожата ви.

Венозни язви са много по-чести сред хората с наднормено тегло.

За да ви помогне да отслабнете, се препоръчват редовни упражнения и здравословна, балансирана диета.

Също така трябва да избягвате да седите или да стоите дълго време. Повдигането на краката ви, когато е възможно, също може да помогне.

Прочетете повече за:

Лечение на основните проблеми

Лечението на тежки разширени вени може да помогне за предотвратяване на подуване на краката или язви.

Това може да включва процедура, при която тънка, гъвкава тръба, наречена катетър, се вкарва в засегнатите вени с високочестотни радиовълни или лазери, използвани за запечатването им.

Като алтернатива може да се наложи операция за отстраняване на увреждането на вените на краката или изобщо да премахнете засегнатите вени.

Научете повече за лечението на разширените вени