Шизофрения – причини

Точните причини за шизофрения не са известни. Изследванията показват, че комбинация от физически, генетични, психологически и екологични фактори може да направи човек по-вероятно да развие състоянието.

Някои хора може да са склонни към шизофрения и стресово или емоционално събитие може да предизвика психотичен епизод. Не е известно обаче защо някои хора развиват симптоми, докато други не.

Повишен риск

Генетика

Шизофренията има тенденция да протича в семейства, но не се смята, че е отговорен нито един ген.

По-вероятно е различните комбинации от гени да правят хората по-уязвими към състоянието. Наличието на тези гени не означава непременно, че ще развиете шизофрения.

Доказателствата, че разстройството е отчасти наследено, идват от изследвания на близнаци. Еднояйчните близнаци споделят едни и същи гени.

При еднояйчни близнаци, ако близнак развие шизофрения, другият близнак също има шанс 1 към 2 да го развие. Това е вярно, дори ако те се отглеждат отделно.

При неидентични близнаци, които имат различен генетичен грим, когато близнакът развие шизофрения, другият има едва 1 от 8 шанса да развие състоянието.

Въпреки че това е по-високо, отколкото в общата популация, където шансът е около 1 на 100, това предполага, че гените не са единственият фактор, влияещ върху развитието на шизофрения.

Развитие на мозъка

Изследвания на хора с шизофрения показват, че има тънки разлики в структурата на мозъка им.

Тези промени не се наблюдават при всички с шизофрения и могат да се появят при хора, които нямат психично заболяване. Но те предполагат, че шизофренията отчасти може да бъде нарушение на мозъка.

Невротрансмитери

Невротрансмитерите са химикали, които носят съобщения между мозъчните клетки.

Има връзка между невротрансмитерите и шизофренията, защото е известно, че лекарствата, които променят нивата на невротрансмитерите в мозъка, облекчават някои от симптомите на шизофрения.

Изследванията показват, че шизофренията може да бъде причинена от промяна в нивото на 2 невротрансмитери: допамин и серотонин.

Някои изследвания показват, че дисбалансът между двете може да е в основата на проблема. Други откриват, че промяната в чувствителността на организма към невротрансмитерите е част от причината за шизофренията.

Усложнения при бременност и раждане

Изследванията показват, че хората, които развиват шизофрения, са по-склонни да имат усложнения преди и по време на раждането си, като например:

  • ниско тегло при раждане
  • преждевременно раждане
  • липса на кислород (асфиксия) по време на раждането

Възможно е тези неща да имат едва доловимо влияние върху развитието на мозъка.


Задействания

Задействанията са неща, които могат да доведат до развитие на шизофрения при хора, които са изложени на риск.

Те включват:

Стрес

Основните психологически причини за шизофренията са стресиращи събития в живота, като:

  • загуба
  • загуба на работата или дома
  • развод
  • краят на връзката
  • физическо, сексуално или емоционално насилие

Този вид преживявания, макар и стресиращи, не причиняват шизофрения. Те обаче могат да предизвикат развитието му при някой, който вече е уязвим към него.


Злоупотреба с наркотици

Лекарствата не причиняват директно шизофрения, но проучванията показват, че злоупотребата с наркотици увеличава риска от развитие на шизофрения или подобно заболяване.

Някои лекарства, особено канабис , кокаин, LSD или амфетамини, могат да предизвикат симптоми на шизофрения при хора, които са податливи.

Използването на амфетамини или кокаин може да доведе до психоза и може да причини рецидив при хора, възстановяващи се от по-ранен епизод.

Изследванията показват, че тийнейджърите и младите хора, които редовно употребяват канабис, са по-склонни да развият шизофрения в по-късна възраст.

Искате ли да знаете повече?