Целиакия – Причини

Целиакията се причинява от анормална реакция на имунната система към протеина глутен, който се съдържа в храни като хляб, тестени изделия, зърнени храни и бисквити .

Това е автоимунно състояние, при което имунната система греши здравите клетки и вещества за вредни и произвежда антитела срещу тях (антителата обикновено се борят с бактериите и вирусите).

В случай на цьолиакия, имунната ви система погрешно приема едно от веществата, съставляващи глутена, наречено глиадин, като заплаха за организма. Произведените антитела причиняват възпаление на повърхността на червата (зачервяване и подуване).

Повърхността на червата обикновено е покрита с милиони малки израстъци с форма на тръба, наречени вили. Вълните увеличават повърхността на червата и му помагат да усвоява храната по-ефективно.

Въпреки това, при цьолиакия, увреждането и възпалението на лигавицата на червата изравнява ворсите, намалявайки способността им да помагат при храносмилането.

В резултат червата ви не е в състояние да смила хранителните вещества от храната ви, което причинява симптомите на цьолиакия .

Овес

Някои хора с цьолиакия могат да открият, че яденето на овес може да предизвика симптоми. Това е така, защото някои овесени ядки могат да бъдат замърсени от други зърнени храни по време на производството.

Овесът също съдържа протеин, наречен авенин, който е подобен на глутена. Повечето хора с цьолиакия могат спокойно да ядат авенин. Има обаче някои доказателства, които предполагат, че много малък брой хора все още могат да бъдат чувствителни към продукти, които не съдържат глутен и не съдържат замърсен овес.


Повишен риск

Не е известно защо хората развиват цьолиакия. Също така не е ясно защо някои имат леки симптоми, докато други имат тежки симптоми.

Известно е обаче, че факторите, описани по-долу, увеличават риска от развитие на цьолиакия.

Семейна история

Целиакия често протича в семейства. Ако имате близък роднина със състоянието, като родител или брат или сестра, шансът ви също да го получите се увеличава.

Този риск е приблизително 10% за тези с фамилна анамнеза. Ако имате еднояйчен близнак с целиакия, има 75% шанс също да развиете състоянието.

Изследванията показват, че целиакията е силно свързана с редица генетични мутации (необичайни промени в инструкциите, които контролират клетъчната активност), които засягат група гени, наречени HLA-DQ гени. HLA-DQ гените са отговорни за развитието на имунната система и могат да бъдат предадени чрез семейство.

Мутациите в гените HLA-DQ обаче са често срещани и се срещат при около една трета от популацията. Това предполага, че нещо друго, като фактори на околната среда, трябва да предизвика целиакия при определени хора.

Фактори на околната среда

По-вероятно е да развиете цьолиакия, ако сте имали инфекция на храносмилателната система (като ротавирусна инфекция ) през ранното детство.

Също така има доказателства, че въвеждането на глутен в диетата на вашето бебе преди да навършат 3 месеца може да увеличи риска от развитие на цьолиакия.

Повечето експерти препоръчват да изчакате, докато детето ви навърши поне 6 месеца, преди да му дадете храна, съдържаща глутен.

Възможно е също да има повишен шанс бебетата да развият цьолиакия, ако не бъдат кърмени, когато глутенът бъде въведен в диетата.

Прочетете повече за първите твърди храни на вашето бебе .

Други здравни състояния

Редица други здравословни състояния могат да увеличат риска от развитие на цьолиакия, включително:

Не е ясно дали тези здравни състояния директно увеличават риска от развитие на цьолиакия, или и двете, и целиакията са причинени от друга, една основна причина.