Цистит – лечение

Лекият цистит обикновено се изчиства сам за няколко дни, въпреки че понякога може да се наложи да приемате антибиотици.

Вижте личен лекар за съвет и лечение, ако:

 • не сте сигурни дали имате цистит
 • симптомите Ви не започват да се подобряват в рамките на 3 дни
 • получавате често цистит
 • имате тежки симптоми, като кръв в урината
 • сте бременна и имате симптоми на цистит
 • вие сте мъж и имате симптоми на цистит
 • Вашето дете има симптоми на цистит

Жените, които са имали цистит преди или са имали леки симптоми за по-малко от 3 дни, не е задължително да посещават общопрактикуващ лекар, тъй като леките случаи често се подобряват без антибиотици .

Можете да опитате някои мерки за самопомощ или да попитате фармацевт за съвет.

Неща, които можете да опитате сами

Ако сте имали цистит преди и не чувствате, че трябва да посетите личен лекар, или сте имали леки симптоми за по-малко от 3 дни, следващият съвет може да помогне за облекчаване на симптомите, докато състоянието се изчисти:


 • вземете болкоуспокояващи без рецепта, като парацетамол или ибупрофен (винаги предварително прочетете листовката с лекарството, за да проверите дали можете да го приемате, и се консултирайте с фармацевт, ако не сте сигурни)
 • пийте много вода (това може да помогне за изхвърляне на инфекцията от пикочния мехур и някои хора го намират за полезно, въпреки че не е ясно колко ефективно е всъщност)
 • не правете секс, докато не се почувствате по-добре, тъй като това може да влоши състоянието

Някои хора вярват, че пиенето на сок от червена боровинка или употребата на продукти, които намаляват киселинността на урината им (като натриев бикарбонат или калиев цитрат) намаляват симптомите им, но липсват доказателства, които да предполагат, че са ефективни.

Тези продукти също не са подходящи за всички. Консултирайте се с личен лекар или фармацевт, преди да ги изпробвате, ако приемате други лекарства.

Антибиотици

В някои случаи личният лекар може да предпише курс на антибиотици. Това обикновено включва приемане на таблетка или капсула 2 до 4 пъти на ден в продължение на 3 дни.

За някои жени те ще бъдат предписани за 5 до 10 дни.

Антибиотиците трябва да започнат да имат ефект доста бързо. Върнете се при личния си лекар, ако симптомите ви не са започнали да се подобряват в рамките на няколко дни.

Повечето хора няма да имат странични ефекти от лечението с антибиотици, но възможните нежелани реакции могат да включват чувство за гадене, сърбеж , обрив и диария .

Ако циститът продължава да се връща

Ако продължавате да получавате цистит (повтарящ се цистит), лекарят може да предпише антибиотици в режим на готовност или непрекъснати антибиотици.

Резервният антибиотик е рецепта, която можете да вземете в аптека следващия път, когато имате симптоми на цистит, без да е необходимо първо да посещавате личен лекар.

Непрекъснато се приемат антибиотици в продължение на няколко месеца, за да се предотвратят по-нататъшни епизоди на цистит.

Те могат да бъдат предписани:

 • ако циститът обикновено се появява след секс (може да ви бъде предписана рецепта за антибиотици, които да приемате в рамките на 2 часа след правенето на секс)
 • ако циститът не е свързан със секс (може да Ви се даде ниска доза антибиотик за пробен период от 6 месеца)

Вашият лекар може също да препоръча някои, въпреки че не е ясно колко ефективни са те.