Цироза – лечение

Цирозата не може да бъде излекувана, така че лечението има за цел да овладее симптомите и всякакви усложнения и да спре състоянието да се влошава.

Как можете да помогнете за спиране на влошаването на цирозата

Промяната в здравословен начин на живот може да помогне за спиране на влошаването на цирозата. Също така може да намали риска от развитие на допълнителни здравословни проблеми.

Промени в начина на живот

Има няколко неща, които можете да направите, за да запазите здравето си и да намалите шансовете си за развитие на допълнителни проблеми:

Диетични промени

Недохранването е често срещано при хора с цироза, така че е важно да имате балансирана диета, която да ви помогне да получите всички хранителни вещества, от които се нуждаете.

Намаляването на солта може да помогне за намаляване на риска от развитие на подуване на краката, краката и корема, причинено от натрупване на течност.

Увреждането на черния дроб може също да означава, че не може да съхранява гликоген, който осигурява краткосрочна енергия.

Когато това се случи, тялото използва собствената си мускулна тъкан, за да осигури енергия между храненията, което води до загуба на мускули и слабост. Това означава, че може да се нуждаете от допълнителни калории и протеини във вашата диета.

Здравословните закуски между храненията могат да допълнят вашите калории и протеини. Също така може да е полезно да ядете 3 или 4 малки хранения на ден, вместо 1 или 2 големи хранения.

Лекарство

Лекарството, от което се нуждаете, ще зависи от конкретната причина за увреждането на черния дроб. Например, ако имате вирусен хепатит, може да се предпишат антивирусни лекарства.

Облекчаване на симптомите

Лечението за облекчаване на симптомите на цироза включва:

  • диета с ниско съдържание на сол или таблетки, наречени диуретици, за да се намали количеството течност в тялото ви
  • таблетки за намаляване на високото кръвно налягане във порталната вена, основната вена, която транспортира кръвта от червата до черния дроб
  • кремове за намаляване на сърбежа


Управление на усложненията

Ако имате напреднала цироза, усложненията, причинени от състоянието, може да се нуждаят от лечение.

Подути вени в хранопровода

Ако повърнете кръв или имате кръв в пука, вените в хранопровода (хранопровода), тръбата, която пренася храна от гърлото до стомаха, може да са подути и да изтече кръв. Те са известни като варикозни разширения на хранопровода.

Нуждаете се от спешна медицинска помощ, ако имате варикоза на хранопровода. Вижте вашия личен лекар или незабавно отидете до най-близкия отдел за злополуки и извънредни ситуации (A&E) .

Ендоскопията се използва за диагностициране на варикозите на хранопровода. По време на процедурата могат да се проведат и редица процедури за спиране на кървенето и намаляване на отока.

Кралската болница Честърфийлд разполага с повече информация за лечение на варикозни разширения на хранопровода (PDF, 360kb) .

Може също да Ви бъде даден вид лекарство, наречено бета-блокер , като пропранолол или карведилол, за да намалите риска от кървене.

Течност в корема и краката

Натрупването на течност около стомашната област или краката и глезените е често усложнение на напредналата цироза.

Основните лечения са намаляване на солта във вашата диета и прием на диуретични таблетки, като спиронолактон или фуроземид.

Ако течността около стомаха ви се зарази, може да се нуждаете от антибиотици . В тежки случаи може да се наложи да изтече течността от корема с тръба.

Енцефалопатия

Хората с цироза понякога могат да развият проблеми с мозъчната си функция (енцефалопатия) .

Симптомите включват объркване, сънливост и проблеми с концентрацията. Това се случва, защото черният дроб не изчиства токсините правилно.

Основното лечение на енцефалопатия е лактулозен сироп. Това действа слабително и помага за изчистването на натрупаните токсини. Резистентните случаи могат да бъдат лекувани с вид антибиотик, наречен Рифаксимин.

Кървене

Цирозата може да повлияе на способността на черния дроб да образува кръвен съсирек, излагайки ви на риск от тежко кървене, ако се порежете.

В спешни случаи за лечение на кървене може да се даде витамин К и кръвен продукт, наречен плазма . Ще трябва да приложите натиск върху всички порязвания, които кървят.

Трябва да получите съвет от специалист преди медицински процедури, включително стоматологична работа.

Трансплантация на черен дроб

Черният Ви дроб може да спре да функционира, ако е сериозно повреден от белези. В тази ситуация трансплантацията на черен дроб е единствената възможност.

Това е основна процедура, която включва отстраняване на болния Ви черен дроб и замяната му със здрав донорен черен дроб.

Вероятно ще трябва да чакате дълго време за чернодробна трансплантация, тъй като има повече хора, които чакат за трансплантация, отколкото донори.

Няма да можете да имате чернодробна трансплантация, ако все още пиете прекомерно количество алкохол.

Уебсайтът на за кръводаряване и трансплантация на органи съдържа повече информация за трансплантациите и присъединяването към Регистъра на донорите на органи .

Цироза и диабет

Вашият диабет може да се влоши, ако имате диабет тип 2 и развиете цироза.

Това е така, защото цирозата може да увеличи устойчивостта ви към инсулин, хормон, произвеждан от организма за контрол на нивата на кръвната захар.

Ако това се случи, трябва да обсъдите последиците с вашия личен лекар.