Хламидия – лечение

Хламидиите обикновено могат да бъдат лекувани ефективно с антибиотици. Повече от 95% от хората ще бъдат излекувани, ако приемат правилно антибиотиците си.

Може да започнете да приемате антибиотици, след като резултатите от теста потвърдят, че имате хламидия. Но ако е много вероятно да имате инфекцията, може да започнете лечение преди да получите резултатите си.

Двете най-често предписвани антибиотици за хламидия са:

  • азитромицин – дава се като 2 или 4 таблетки наведнъж
  • доксициклин – дава се по 2 капсули на ден в продължение на една седмица

Вашият лекар може да Ви даде различни антибиотици, като амоксицилин или еритромицин, ако имате алергия или сте бременна или кърмите. По-дълъг курс на антибиотици може да се използва, ако Вашият лекар е загрижен за усложненията на хламидията .

Някои хора изпитват странични ефекти по време на лечението, но те обикновено са леки. Най-честите нежелани реакции включват болки в корема , диария , гадене и вагинална млечница при жените.

Кога мога да правя секс отново?

Не трябва да правите секс – включително вагинален, орален или анален секс, дори с презерватив – докато и вие, и вашият партньор (и) завършите лечението.

Ако сте провели еднодневния курс на азитромицин, трябва да избягвате секс в продължение на една седмица след лечението.

Това ще ви помогне да не предадете заразата или да не я хванете отново веднага.


Ще трябва ли да се върна в клиниката?

Ако приемате правилно антибиотиците си, може да не се наложи да се връщате в клиниката.

Ще ви бъде препоръчано да се върнете за друг тест за хламидия, ако:

  • правили сте секс, преди вие и вашият партньор да приключите лечението
  • сте забравили да вземете лекарството си или не сте го приели правилно
  • симптомите Ви не изчезват
  • Ти си бременна

Ако сте под 25-годишна възраст, трябва да ви бъде предложен повторен тест за хламидия 3 месеца след приключване на лечението, защото имате по-голям риск да го хванете отново.


Тестване и лечение на сексуални партньори

Ако имате положителен тест за хламидия, важно е вашият настоящ сексуален партньор и всички скорошни сексуални партньори, които сте имали, също да бъдат тествани и лекувани.

Специалист по сексуално здраве може да ви помогне да се свържете със скорошните си сексуални партньори или клиниката да се свърже с тях вместо вас, ако предпочитате.

Или вие, или някой от клиниката можете да говорите с тях, или клиниката може да им изпрати бележка, за да ги уведоми, че може да са били изложени на полово предавани инфекции (ППИ) .

Бележката ще им предложи да отидат на преглед. Няма да има вашето име, така че вашата поверителност ще бъде защитена.