Хламидия – усложнения

Ако хламидията не се лекува, понякога може да се разпространи и да причини потенциално сериозни проблеми.

Усложнения при мъжете

Възпаление на тестисите

При мъжете хламидиите могат да се разпространят в тестисите и епидидимите (епруветки, които носят сперматозоиди от тестисите), което ги кара да станат болезнени и подути. Това е известно като епидидимит или епидидимо-орхит.

Възпалението обикновено се лекува с антибиотици. Ако не се лекува, има вероятност това да повлияе на плодовитостта ви.

Реактивен артрит

Хламидията е най-честата причина за сексуално придобит реактивен артрит (SARA). Това е мястото, където ставите, очите или уретрата (тръбата, която извежда урината извън тялото) се възпаляват, обикновено през първите няколко седмици след хламидия.

Това може да засегне жени, които са имали хламидия, но е по-често при мъжете.

Понастоящем няма лечение за SARA, но повечето хора се оправят след няколко месеца. Междувременно лечението с нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) като ибупрофен може да помогне за облекчаване на симптомите.

Усложнения при жените

Тазова възпалителна болест (PID)

При жените хламидиите могат да се разпространят в утробата, яйчниците или фалопиевите тръби. Това може да причини състояние, наречено тазова възпалителна болест (PID) .

PID може да причини редица сериозни проблеми, като например:

  • трудности при забременяване или безплодие
  • постоянна (хронична) тазова болка
  • повишен риск от извънматочна бременност (когато оплодената яйцеклетка се имплантира извън утробата)

Симптомите на PID обикновено са подобни на симптомите на хламидия , включително дискомфорт или болка по време на секс, болка по време на уриниране и кървене между периодите и след секс.

PID обикновено се лекува с двуседмичен курс на антибиотици . Рискът от проблеми като безплодие е по-малък, ако се лекува рано, така че е важно да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро, ако имате симптоми на заболяването.

Усложнения при бременност

Ако имате хламидия, която не се лекува, докато сте бременна, има шанс да предадете инфекцията на вашето бебе. Ако това се случи, вашето бебе може да развие инфекция на очите (конюнктивит) и белодробна инфекция (пневмония).

Ако бебето ви има симптоми на тези състояния, вашата акушерка или личен лекар може да организира тест за проверка на хламидия, а антибиотиците могат да се използват за лечение на инфекцията.

Нелекуваната хламидия по време на бременност може също да увеличи риска от проблеми като бебето да се роди преждевременно (преди 37 седмици от бременността) или с ниско тегло при раждане.