Хламидия – Диагноза

Единственият начин да разберете дали имате хламидия е да се изследвате. Можете да се тествате дали имате или не симптоми.

Ако живеете в Англия, под 25 години сте и сте сексуално активни, препоръчително е да се изследвате всяка година или когато сменяте сексуален партньор, тъй като е по-вероятно да хванете хламидия.

Какво включва тестът за хламидия?

Препоръчителните тестове за хламидия са прости, безболезнени и като цяло много надеждни.

Те включват изпращане на проба от клетки в лаборатория за анализ. Не е задължително първо да бъдете прегледани от лекар или медицинска сестра и често можете сами да вземете пробата.

Има два основни начина за събиране на пробата:

 • с помощта на тампон – малка памучна пъпка внимателно се избърсва върху зоната, която може да бъде заразена, например във влагалището или в ануса
 • уриниране в контейнер – това в идеалния случай трябва да се направи поне 1 или 2 часа след последното уриниране

Мъжете обикновено ще бъдат помолени да предоставят проба от урина, докато жените обикновено ще бъдат помолени да си направят тампон във влагалището или да предоставят проба от урина.

Резултатите обикновено ще бъдат достъпни след 7 до 10 дни. Ако има голям шанс да имате хламидия – например имате симптоми на инфекцията или партньорът ви е диагностициран с нея и сте имали незащитен секс с тях – може да започнете лечение, преди да получите резултатите си.

Прочетете повече за лечението на хламидия .

Кога трябва да се тествам?

Не отлагайте тестването, ако смятате, че може да имате хламидия. Ако бъдете диагностицирани и лекувани възможно най-скоро, това ще намали риска от развитие на сериозни усложнения от хламидия .

Можете да получите тест за хламидия по всяко време – въпреки че може да бъдете посъветвани да повторите теста по-късно, ако имате по-малко от 2 седмици, откакто сте правили секс, тъй като инфекцията не винаги може да бъде открита в ранните етапи.

Трябва да помислите за изследване за хламидия, ако:

 • вие или вашият партньор имате някакви симптоми на хламидия
 • имали сте незащитен секс с нов партньор
 • презерватив се разделя, докато правите секс
 • вие или вашият партньор сте правили секс без защита с други хора
 • мислите, че може да имате полово предавана инфекция (ППИ)
 • сексуален партньор ви казва, че имат ППИ
 • сте бременна или планирате бременност

Ако сте на възраст под 25 години и сте сексуално активни, препоръчва се тестване всяка година или когато сменяте сексуален партньор, защото е по-вероятно да хванете хламидия.

Ако имате хламидия, може да ви бъде предложен друг тест около 3 месеца след лечението. Това е така, защото младите възрастни, които имат положителен тест за хламидия, са изложени на повишен риск да го хванат отново.

Къде мога да взема тест за хламидия?

Можете да получите безплатен, поверителен тест за хламидия на:

 • клиника за сексуално здраве
 • клиника по пикочно-половата медицина (GUM)
 • Вашата лична хирургия
 • повечето контрацептивни клиники

Можете да отидете до кое място е най-удобно и удобно за вас. Потърсете най-близката си служба за сексуално здраве и прочетете какво се случва в клиника по ППИ .

Можете също така да си купите комплекти за тестване за хламидия, които да правите у дома.

Младежите под 25-годишна възраст могат да се тестват като част от Националната програма за скрининг на хламидии (NCSP). Това често е на места като аптеки, колежи и младежки центрове.

В някои области младите хора могат да поръчат онлайн пощенски комплект за тестване онлайн като част от NCSP. Потърсете безплатни онлайн тестове за под 25 години, за да видите дали това е налично във вашия район.