Хронична лимфоцитна левкемия – Диагностика

Повечето случаи на хронична лимфоцитна левкемия (ХЛЛ) се откриват по време на кръвни изследвания, извършени по друга причина.

Но трябва да посетите личния си лекар, ако имате тревожни симптоми на ХЛЛ , като постоянна умора, необичайно кървене или натъртване, необяснима загуба на тегло или нощно изпотяване .

Вашият личен лекар може:

  • попитайте за вашите симптоми и вашата медицинска и семейна история
  • направете физически преглед, за да проверите за проблеми като подути жлези и подут далак
  • изпратете кръвна проба за изследване

Ако вашият личен лекар смята, че може да имате ХЛЛ, ще бъдете насочени към болничен лекар, наречен хематолог, специалист по кръвни заболявания, за допълнителни изследвания.

Някои от тестовете, които може да имате, са описани по-долу.

Кръвни тестове

Основният тест, използван за диагностициране на ХЛЛ, е вид кръвен тест, наречен пълна кръвна картина .

Това е мястото, където броят и външният вид на различните кръвни клетки в проба от кръвта ви се проверяват в лаборатория.

Необичайно висок брой необичайни бели кръвни клетки (лимфоцити) може да е признак на ХЛЛ. Подробното изследване на тези клетки обикновено може да потвърди диагнозата.

Рентгенови лъчи и сканиране

Може да имате и:

Тези тестове могат да проверят за проблеми, причинени от ХЛЛ, като подути жлези или подут далак, и да помогнат да се изключат други възможни причини за вашите симптоми.

Биопсия на костен мозък

Понякога хематологът може да препоръча да извадите проба от вашия костен мозък (биопсия на костния мозък), за да могат да я изследват под микроскоп, за да я проверят за ракови клетки.

Пробата се отстранява с помощта на игла, поставена в тазобедрената кост. Местната упойка обикновено се използва за изтръпване на областта, където е поставена иглата, въпреки че може да изпитате известен дискомфорт по време на биопсията.

Процедурата ще продължи около 15 минути и не трябва да оставате в болница за една нощ. Няколко дни след това може да имате синини и дискомфорт.

Биопсия на лимфни възли

В някои случаи премахването и изследването на подутата лимфна жлеза може да помогне за потвърждаване на диагнозата ХЛЛ. Това е известно като биопсия на лимфни възли.

Жлезата се отстранява по време на незначителна операция, извършена под местна или обща упойка , където спите. Обикновено няма да е необходимо да останете в болница за една нощ.

След операцията ще останете с малка рана, която ще бъде затворена с шевове.

Генетични тестове

Също така могат да се проведат тестове на проби от кръв и костен мозък, за да се проверят за необичайни гени в раковите клетки.

Идентифицирането на необичайни гени в тези клетки може да помогне на Вашите лекари да решат колко скоро трябва да започнете лечението и кое лечение е най-добро за Вас.

Някои лечения за ХЛЛ не действат добре при хора с определени анормални гени в засегнатите клетки.