Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) – симптоми

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) затруднява дишането. Но се развива бавно в продължение на много години и може да не сте наясно, че го имате в началото.

Повечето хора с ХОББ нямат забележими симптоми, докато достигнат края на 40-те или 50-те години.

Основни симптоми

Честите симптоми на ХОББ включват:


  • увеличаване на задуха – това може да се случи само при упражнения в началото и понякога може да се събудите през нощта, чувствайки се без дъх
  • постоянна гръдна кашлица с храчки, която не изчезва
  • чести гръдни инфекции
  • постоянни хрипове

Симптомите обикновено се влошават постепенно с течение на времето и затрудняват ежедневните дейности, въпреки че лечението може да помогне за забавяне на прогресията.

Понякога може да има периоди, когато симптомите Ви се влошават внезапно – известни като обостряне или обостряне. Обичайно е да има няколко обостряния годишно, особено през зимата.

Други симптоми

По-рядко срещаните симптоми на ХОББ включват:

Тези допълнителни симптоми са склонни да се случват само когато ХОББ достигне напреднал стадий.

Кога да получите медицински съвет

Посетете личния си лекар, ако имате постоянни симптоми на ХОББ, особено ако сте над 35 и пушите или сте свикнали да пушите.

Има няколко състояния, които причиняват подобни симптоми, като астма , бронхиектазии , анемия и сърдечна недостатъчност . Един прост дихателен тест може да помогне да се определи дали имате ХОББ.

Научете повече за тестовете за ХОББ .

Въпреки че понастоящем няма лечение за ХОББ, колкото по-скоро започне лечението, толкова по-малък е шансът за тежко увреждане на белите дробове.

Научете повече за това как се лекува ХОББ .