Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) – Живот с

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) може да засегне много аспекти от живота ви. Но има няколко начина да помогнете за намаляване на въздействието му.

Помислете за изтегляне на приложението myCOPD от нашата библиотека за цифрови приложения – инструмент, който ще ви помогне да управлявате по-добре състоянието си.

Грижа за себе си

Важно е да се грижите добре за себе си, ако имате ХОББ.

Някои от основните неща, които ще бъдете посъветвани да направите, са описани по-долу.

Вземете вашето лекарство

Важно е да приемате предписани лекарства, включително инхалатори, тъй като това може да помогне за предотвратяване на лоши обостряния.

Също така е добре да прочетете информационната листовка, която се доставя с вашето лекарство за възможни взаимодействия с други лекарства или добавки.

Консултирайте се с вашия екип за грижи, ако планирате да вземете някакви лекарства без рецепта, като болкоуспокояващи или хранителни добавки. Те понякога могат да повлияят на вашето лекарство.

Говорете и с вашия екип за грижи, ако имате притеснения относно лекарството, което приемате, или имате някакви странични ефекти.

Спри да пушиш

Ако пушите, спирането може да помогне за забавяне или предотвратяване на по-нататъшно увреждане на белите дробове.

Помощ можете да получите от личния лекар и за спиране на пушенето .

Научете повече за това как да спрете да пушите .

Упражнявай се редовно

Редовните упражнения могат да помогнат за подобряване на симптомите и качеството на живот.

Количеството упражнения, които можете да правите, ще зависи от вашите индивидуални обстоятелства. Упражненията, докато не останете без дъх, не са опасни, но не се натискайте твърде далеч.

Добре е да говорите с личния си лекар за съвет, преди да започнете нова програма за упражнения, ако симптомите са тежки или не сте тренирали от известно време.

Може да ви бъде препоръчано да участвате в програма за белодробна рехабилитация, която ще включва структуриран план за упражнения, съобразен с вашите нужди и способности.

Научете повече за лечението на ХОББ , включително белодробна рехабилитация.

Поддържайте здравословно тегло

Носенето на допълнително тегло може да влоши задуха, затова е добре да отслабнете чрез комбинация от редовни упражнения и здравословна диета, ако сте с наднормено тегло.

Някои хора с ХОББ установяват, че неволно отслабват. Храненето с храни с високо съдържание на протеини и прием на достатъчно калории е важно за поддържане на здравословно тегло.

Ако е необходимо, може да видите диетолог като част от програма за белодробна рехабилитация.

Ваксинирайте се

ХОББ може да натовари значително тялото ви и да означава, че сте по-уязвими от инфекции.

Всички с ХОББ се насърчават да правят ежегодно убождане от грип и еднократна пневмококова ваксинация .

Можете да получите тези ваксинации в личния си кабинет или в местната аптека, която предлага услуга за ваксинация.

Проверете времето

Застудяванията и периодите на горещо време и влажност могат да причинят проблеми с дишането, ако имате ХОББ.

Добре е да наблюдавате прогнозата за времето и да се уверите, че имате достатъчно количество от лекарството си, за да предадете, в случай че симптомите Ви се влошат временно.

Met Office издава предупреждения за студено време през зимата, които могат да ви предупредят за застудяване.

Внимавайте какво дишате

Има някои неща, които трябва да се избягват, ако е възможно, за да се намалят симптомите на ХОББ и шансовете за обостряне, включително:

 • прашни места
 • изпарения, като отработени газове от автомобила
 • дим
 • спрейове за въздух или освежители за въздух
 • силно миришещи почистващи продукти (освен ако няма достатъчно вентилация)
 • лак за коса
 • парфюм

Британската белодробна фондация разполага с повече информация за замърсяването на въздуха в помещенията .

Редовни прегледи и наблюдение

Ще имате редовен контакт с вашия екип за грижи, за да следите състоянието си.

Тези срещи могат да включват:

 • като говорим за вашите симптоми – като например дали те засягат нормалните ви дейности или се влошават
 • говорете за вашето лекарство – включително дали смятате, че може да имате някакви странични ефекти
 • тестове за наблюдение на вашето здраве

Това също е добра възможност да зададете всякакви въпроси, които имате, или да повдигнете други въпроси, които бихте искали да обсъдите с вашия екип за грижи.

Свържете се с личния си лекар или с екипа за грижи, ако симптомите Ви се влошат внезапно или развиете нови симптоми между прегледите.


Дихателни техники

Има различни дихателни техники, които някои хора намират за полезни при задух.

Те включват контрол на дишането, който включва дишане внимателно с най-малко усилия, с поддържани рамене. Това може да помогне, когато хората с ХОББ се чувстват недостиг на въздух.

Дихателните техники за по-активни хора включват:

 • отпуснато, бавно, дълбоко дишане
 • дишайки през свити устни, сякаш подсвирква
 • дишане трудно, когато правите дейност, която се нуждае от големи усилия
 • темпово дишане, използвайки ритъм в такт с дейността, като изкачване на стълби

Ако имате гръдна кашлица, която произвежда много храчки, може да ви научат на специфична техника, която да ви помогне да изчистите дихателните пътища, наречена техника на дишане с активен цикъл.

Британската белодробна фондация разполага с повече информация за техниките за контрол на дишането при ХОББ .

Говорете с другите

Ако имате въпроси относно вашето състояние и лечение, вашият личен лекар или медицинска сестра може да са в състояние да ви успокоят.

Може също да ви е от полза да говорите с обучен консултант или психолог или с някой от специализираната линия за помощ. Вашата хирургия ще има информация за тях.

Някои хора намират за полезно да говорят с други хора, които имат ХОББ, или в местна група за поддръжка, или в интернет чат стая.

Искате ли да знаете повече?

Връзки и секс

Притежаването на дългосрочно заболяване като ХОББ може да натовари всяка връзка.

Връзки с приятели и семейство

Затрудненото дишане и кашлицата могат да ви накарат да се чувствате уморени и депресирани.

Вашият съпруг, партньор или болногледач също може да има много притеснения относно вашето здраве. Важно е да поговорите за притесненията си заедно.

Това, че сте отворени за това как се чувствате и какво могат да помогнат семейството и приятелите ви, може да ги успокои. Но не се притеснявайте да им кажете, че имате нужда от малко време за себе си, ако това искате.

Вашият сексуален живот

С напредването на ХОББ нарастващото задух може да затрудни участието в тежки дейности. Задухът може да се случи по време на сексуална активност.

Говорете с партньора си и останете отворени. Разгледайте какво харесвате и двамата сексуално. Просто докосване, докосване и близост до някого помага на човек да се чувства обичан и специален.

Вашият лекар, медицинска сестра или физиотерапевт също могат да предложат начини за подпомагане на управлението на задух по време на секс.

Искате ли да знаете повече?

Полет с ХОББ

Ако имате ХОББ и планирате да летите, отидете при личния си лекар за оценка на годността за полет. Това включва проверка на дишането ви чрез спирометрия и измерване на нивата на кислород.

Преди пътуване, не забравяйте да опаковате цялото си лекарство, като инхалатори, в ръчния си багаж.

Ако използвате кислородна терапия, кажете на вашия туристически оператор и авиокомпания, преди да резервирате почивката си, тъй като може да се наложи да получите медицинска форма от личния си лекар.

Ако използвате дългосрочна кислородна терапия, ще трябва да се уверите, че имате достатъчно количество кислород за вашия полет, както и за вашето отсъствие.

По принцип авиокомпаниите не ви позволяват да носите кислородни бутилки със себе си, но може да разрешите преносими устройства за концентриране на кислород.

Искате ли да знаете повече?

Пари и финансова подкрепа

Хората с ХОББ често трябва да се отказват от работа, тъй като задухът им спира да правят това, което трябва да направят за работата си.

Ако не можете да работите, има няколко предимства, за които може да имате право:

Може да имате право на други обезщетения, ако имате деца, живеещи вкъщи, или ако имате нисък доход на домакинството.

Искате ли да знаете повече?

Грижа за края на живота

ХОББ е сериозно състояние, което в крайна сметка може да достигне етап, в който става животозастрашаващо.

Разговорът за това и планирането на грижите за края на живота ви, наричани още палиативни грижи, могат да бъдат полезни предварително.

Може да е трудно да говорите за смъртта си с Вашия лекар и особено със семейството и приятелите си, но много хора смятат, че това помага. Поддръжка е достъпна и за вашето семейство и приятели.

Може да е полезно да обсъдите симптомите, които може да имате, когато станете по-сериозно болни, и наличните лечения за справяне с тях.

С напредването на ХОББ Вашият лекар трябва да работи с Вас, за да изготви ясен план за управление въз основа на вашите желания. Това ще включва дали бихте предпочели да отидете в болница или хоспис, или да се грижите у дома, когато се разболявате.

Може да искате да обсъдите написването на предварително решение , наричано още жива воля, което излага вашите желания за лечение, ако се разболеете, за да бъдете консултирани.

Това може да включва дали искате да бъдете реанимирани, ако спрете да дишате, и дали искате изкуствената вентилация да продължи.

Искате ли да знаете повече?