Хронична миелоидна левкемия – диагностика

Някои случаи на хронична миелоидна левкемия (ХМЛ) се откриват по време на кръвни изследвания, извършени по друга причина.

Но трябва да посетите личния си лекар, ако имате тревожни симптоми на ХМЛ, като постоянна умора, необичайно кървене или натъртване, необяснима загуба на тегло или нощно изпотяване.

Виждайки личния си лекар

Вашият общопрактикуващ лекар ще попита за вашите симптоми и може да извърши обикновен преглед, за да провери за други проблеми, като подуване в едната страна на корема.

Те могат също да изпратят проба от кръвта ви в лаборатория, за да може да се провери за възможни причини за вашите симптоми.

Много високото ниво на белите кръвни клетки в кръвта може да е признак на левкемия. Ако това се установи, ще бъдете насочени към хематолог (специалист по кръвни заболявания) за допълнителни изследвания.


Потвърждаване на диагнозата

За да се потвърди диагнозата левкемия, ще трябва да се извади проба от вашия костен мозък по време на процедура, наречена биопсия на костен мозък.

По време на биопсия:

  • участък от кожата в задната част на бедрото ви се обезболява с местна упойка
  • игла се използва за отстраняване на малка проба от костен мозък
  • може да изпитате някакъв дискомфорт, докато се изпълнява, но не трябва да е болезнено

Процедурата обикновено отнема около 15 минути и обикновено не трябва да оставате в болница за една нощ. Няколко дни след това може да имате синини и дискомфорт.

Костният ви мозък ще бъде проверен за ракови клетки и клетките ще бъдат анализирани, за да се идентифицира кой тип левкемия имате и доколко е напреднал.

Това може да помогне на Вашите лекари да определят най-доброто лечение за Вас. Прочетете за това как се лекува CML .