Хранителна алергия – лечение

Има 2 основни вида лекарства, които могат да се използват за облекчаване на симптомите на алергична реакция към храни

 • антихистамини – използва се за лечение на лека до умерена алергична реакция
 • адреналин – използва се за лечение на тежки алергични реакции (анафилаксия)

Антихистамини

Антихистамините действат, като блокират ефектите на хистамина, който е отговорен за много от симптомите на алергична реакция.

Много антихистамини се предлагат от вашия фармацевт без рецепта – запасете се в случай на спешност. Несънливите антихистамини се предпочитат.

Някои антихистамини, като алимемазин и прометазин , не са подходящи за деца под 2-годишна възраст.

Ако имате по-малко дете с хранителна алергия, попитайте Вашия лекар за това какви видове антихистамини могат да бъдат подходящи.

Избягвайте да пиете алкохол след прием на антихистамин, тъй като това може да ви накара да се почувствате сънливи.

Адреналин

Адреналинът действа, като стеснява кръвоносните съдове, за да противодейства на ефектите от ниското кръвно налягане и отваря дихателните пътища, за да облекчи затрудненото дишане.

Ще получите автоинжектор на адреналин, който да използвате в случай на извънредна ситуация, ако вие или вашето дете сте изложени на риск от анафилаксия или сте имали предишен епизод на анафилаксия.

Прочетете внимателно инструкциите на производителя, приложени към автоинжектора, и обучете детето си как да го използва, когато е достатъчно голямо.


Използване на автоинжектор

Ако подозирате, че някой изпитва тежка алергична реакция, обадете се на 112 и поискайте линейка. Кажете на оператора, че смятате, че човекът има анафилаксия.

По-големите деца и възрастни вероятно ще са били обучени да си инжектират сами. Може да се наложи да инжектирате по-малки деца или по-големи деца и възрастни, които са твърде болни, за да си инжектират сами.

Има 3 вида автоматични инжектори:

 • ЕПИ химикалка
 • Jext
 • Емерад

Всички те работят по еднакъв начин. Ако се подозира анафилаксия, трябва да свалите предпазната капачка от инжектора и да притиснете здраво бедрото, като го държите под прав ъгъл, без да използвате палеца в края.

„Щракване“ означава, че автоинжекторът е активиран и трябва да се задържи на място за 10 секунди. Уверете се, че сте запознати с устройството и знаете правилния край, който да поставите срещу бедрото.

Инжекциите могат да се правят чрез облекло. Това ще изпрати игла в бедрото и ще достави доза адреналин.

Ако човекът е в безсъзнание, проверете дали дихателните му пътища са отворени и чисти и дишането. След това ги поставете в позиция за възстановяване . Поставянето на някой, който е в безсъзнание, в положение за възстановяване гарантира, че няма да се задави, ако трябва да повърне.

Поставете човека настрани, като се уверите, че той се поддържа от един крак и една ръка. Отворете дихателните пътища, като наклоните главата и повдигнете брадичката.

Ако дишането или сърцето на човека спрат, трябва да се извърши кардиопулмонална реанимация (CPR) .

Притежаване на автоинжектор

Като предпазна мярка трябва да се вземат следните съвети:

 • Носете автоинжектора през цялото време или насърчавайте детето си да го прави, ако е достатъчно голямо . Може да Ви бъдат предписани 2 инжектора – консултирайте се с Вашия лекар или с Вашия лекар. Може да ви бъде дадена и спешна карта или гривна с пълни подробности за алергията на вашето дете и данни за контакт на техния лекар, за да предупредите другите. Те трябва да носят това по всяко време.
 • Екстремните температури могат да направят адреналина по-малко ефективен. Не оставяйте автоинжектор на места като хладилника или жабката на автомобила ви.
 • Проверявайте редовно срока на годност. Остарял инжектор ще предложи само ограничена защита.
 • Производителите предлагат услуга за напомняне, при която можете да се свържете близо до датата на изтичане. За повече информация проверете информационната листовка, която се доставя с лекарството.
 • Ако детето ви има автоинжектор, ще трябва да премине към доза за възрастни, след като достигне тегло от 30 килограма (4,7 камъка). В зависимост от формата и размера на тялото на детето ви, това може да е на възраст между 5 и 11 години.
 • Не отлагайте инжектирането, ако смятате, че вие или вашето дете може да изпитате началото на анафилаксията, дори ако първоначалните симптоми са леки. По-добре е да използвате адреналин по-рано и да разберете, че това е фалшива тревога, отколкото да забавите лечението, докато не сте сигурни, че детето ви изпитва тежка анафилаксия.