Хранителна алергия – Причини

Хранителната алергия се причинява от това, че имунната ви система се бори с безвредни протеини в определени храни като заплаха. Той освобождава редица химикали, които предизвикват алергична реакция.

Имунната система

Имунната система защитава тялото, като произвежда специализирани протеини, наречени антитела.

Антителата идентифицират потенциални заплахи за тялото ви, като бактерии и вируси. Те сигнализират на вашата имунна система да освобождава химикали, за да убие заплахата и да предотврати разпространението на инфекцията.

При най-често срещания тип хранителна алергия, антитяло, известно като имуноглобулин Е (IgE), погрешно насочва към определен протеин, открит в храната, като заплаха. IgE може да доведе до отделяне на няколко химикала, като най-важният е хистаминът.

Хистамин

Хистаминът причинява повечето типични симптоми, които се появяват по време на алергична реакция. Например, хистамин:

 • причинява разширяване на малките кръвоносни съдове и околната кожа да се зачерви и да се подуе
 • засяга нервите в кожата, причинявайки сърбеж
 • увеличава количеството слуз, образувано в лигавицата на носа, което причинява сърбеж и усещане за парене

При повечето хранителни алергии отделянето на хистамин е ограничено до определени части на тялото, като устата, гърлото или кожата.

При анафилаксия имунната система прекалява и освобождава големи количества хистамин и много други химикали в кръвта ви. Това причинява широк спектър от симптоми, свързани с анафилаксията.

Не-IgE-медиирана хранителна алергия

Има и друг вид хранителна алергия, известна като не-IgE-медиирана хранителна алергия, причинена от различни клетки в имунната система.

Това е много по-трудно за диагностициране, тъй като няма тест за точно потвърждаване на не-IgE-медиирана хранителна алергия.

Този тип реакция е до голяма степен ограничена до кожата и храносмилателната система, причинявайки симптоми като киселини, лошо храносмилане и екзема.

При бебета, не-IgE-медиираната хранителна алергия може също да причини диария и рефлукс, където стомашната киселина изтича в гърлото.


Храни

При децата храните, които най-често причиняват алергична реакция, са:

 • яйца
 • мляко – ако детето има алергия към краве мляко, вероятно е алергично към всички видове мляко, както и към кърмачета и последваща формула
 • соя
 • пшеница
 • фъстъци

При възрастни храните, които най-често причиняват алергична реакция, са:

 • фъстъци
 • дървесни ядки – като орехи, бразилски ядки, бадеми и шам фъстък
 • риба
 • черупчести – като раци, омари и скариди

Въпреки това, всеки вид храна може потенциално да причини алергия. Някои хора имат алергични реакции към:

 • целина или целина – това понякога може да причини анафилактичен шок
 • глутен – вид протеин, открит в зърнените култури
 • горчица
 • сусам
 • плодове и зеленчуци – те обикновено причиняват само симптоми, засягащи устата, устните и гърлото (синдром на орална алергия)
 • кедрови ядки (вид семена)
 • месо – някои хора са алергични към само един вид месо, докато други са алергични към редица меса; често срещан симптом е дразненето на кожата


Кой е в риск?

Не е ясно какво точно кара имунната система да сбърква безвредните протеини като заплаха, но се смята, че някои неща увеличават риска от хранителна алергия.

Семейна история

Ако имате родител, брат или сестра с алергично състояние – като астма, екзема или хранителна алергия – имате малко по-висок риск от развитие на хранителна алергия. Възможно е обаче да не развиете същата хранителна алергия като членовете на вашето семейство.

Други алергични състояния

Децата, които имат атопичен дерматит (екзема) в ранен живот, са по-склонни да развият хранителна алергия.


Повишаването на случаите на хранителни алергии

Броят на хората с хранителни алергии рязко се е увеличил през последните няколко десетилетия и въпреки че причината е неясна, други алергични състояния като атопичен дерматит също са се увеличили.

Една теория зад възхода е, че типичното хранене на детето се е променило значително през последните 30 до 40 години.

Друга теория е, че децата все повече растат в среда без микроби. Това означава, че имунната им система може да не получи достатъчно ранно излагане на микробите, необходими за правилното им развитие. Това е известно като хигиенна хипотеза.


Хранителни добавки

Рядко се случва някой да има алергична реакция към хранителни добавки. Въпреки това, някои добавки могат да предизвикат обостряне на симптомите при хора с предварително съществуващи заболявания.

Сулфити

Сярен диоксид (E220) и други сулфити (от номера E221 до E228) се използват като консерванти в широк спектър от храни, особено безалкохолни напитки, колбаси, бургери и сушени плодове и зеленчуци.

Сярният диоксид се произвежда по естествен път, когато се правят вино и бира и понякога се добавя към виното. Всеки, който има астма или алергичен ринит, може да реагира на вдишване на серен диоксид.

Няколко хора с астма са имали пристъп след пиене на кисели напитки, съдържащи сулфити, но това не се смята за много често.

Правилата за етикетиране на храните изискват предварително опаковани храни, продавани в Обединеното кралство и останалата част от Европейския съюз, да показват ясно на етикета, ако съдържат серен диоксид или сулфити при нива над 10 mg на kg или на литър.

Бензоати

Бензоената киселина (E210) и други бензоати (E211 до E215, E218 и E219) се използват като консерванти за храна, за да се предотврати развитието на дрожди и плесени, най-често в безалкохолни напитки. Те се срещат естествено в плодовете и меда.

Бензоатите могат да влошат симптомите на астма и екзема при деца, които вече имат тези състояния.