Съветите тук са написани предимно за родители на дете с хранителна алергия. Повечето от тях обаче са подходящи и ако сте възрастен с хранителна алергия.
Диета на вашето дете
Понастоящем няма лечение за хранителни алергии, въпреки че много деца ще пораснат от някои такива, като алергии към мляко и яйца.
Най-ефективният начин, по който можете да предотвратите симптомите, е да премахнете нарушаващата храна – известна като алерген – от диетата им.
Важно е обаче първо да се консултирате с личния си лекар или с лекаря, отговарящ за грижите на вашето дете, преди да премахнете определени храни.
Премахването на яйца или фъстъци от диетата на детето няма да окаже голямо влияние върху храненето им. И двете храни са добър източник на протеин, но това може да бъде заменено от алтернативни източници.
Алергията към мляко може да има по-голямо въздействие, тъй като млякото е добър източник на калций, но има много други начини, по които можете да включите калция в диетата на детето си, например със зелени листни зеленчуци. Много храни и напитки също са обогатени с допълнително количество калций.
Посетете личния си лекар, ако се притеснявате, че хранителната алергия на детето ви влияе върху растежа и развитието му.
Четене на етикети
Много е важно винаги да проверявате списъка на съставките за предварително опаковани храни или напитки, които детето ви има.
Съгласно законодателството на ЕС, всяка предварително опакована храна или напитка, продавана в Обединеното кралство, трябва ясно да посочва на етикета, ако съдържа някоя от тези 14 съставки, които могат да причинят алергия:
- целина
- зърнени храни, които съдържат глутен – включително пшеница, ръж, ечемик и овес
- ракообразни – включително скариди, раци и омари
- яйца
- риба
- лупина (обикновени градински растения) – семена от някои сортове понякога се използват за направата на брашно
- мляко
- мекотели – включително миди и стриди
- горчица
- дървесни ядки – като бадеми, лешници, орехи, бразилски ядки, кашу, пекани, шам фъстък и макадамия
- фъстъци
- сусам
- соя
- серен диоксид и сулфити (консерванти, използвани в някои храни и напитки) – при нива над 10 mg на kg или на литър
Също така внимавайте за доброволни етикети „може да съдържа“, като „може да съдържа следи от фъстъци“. Производителите понякога поставят този етикет върху своите продукти, за да предупредят потребителите, че може да са случайно замърсени с друг хранителен продукт по време на производствения процес.
Внимавайте с храни, обозначени като вегански. Няма легална дефиниция за веган, което означава, че храните с етикет веган не винаги са напълно без животински продукти. Ако имате хранителни алергии към мляко, яйца, риба, ракообразни или мекотели, прочетете внимателно списъка на съставките на веган хранителни продукти. И внимавайте за етикети с предупреждения като „може да съдържа“.
Прочетете по-подробна информация за етикетирането на алергени на уебсайта на Агенцията за хранителни стандарти.
Някои нехранителни продукти съдържат храна, причиняваща алергии:
- някои сапуни и шампоани съдържат соево, яйце и масло от дървесни ядки
- някои храни за домашни любимци съдържат мляко и фъстъци
- някои лепила и лепилни етикети, използвани върху пликове и печати, съдържат следи от пшеница
Отново прочетете етикетите на всички нехранителни продукти, с които детето ви може да влезе в близък физически контакт.
Неопакована храна
Понастоящем непакетираната храна не трябва да бъде етикетирана по същия начин като опакованата храна. Законът изисква хранителните предприятия да казват на клиентите дали техните хранителни продукти съдържат някой от 14-те алергена, но това може да стане по различни начини.
Бизнесът може да предостави пълна информация за алергени в менюто или да има надпис, който съветва клиентите да поискат от членовете на персонала тази информация. Това може да направи по-трудно да се разбере кои съставки са в дадена храна.
Примери за разопакована храна включват храни, продавани в:
- пекарни – включително пекарни в магазини в супермаркети
- делис
- бюфети
- салатни барове
- „готови за консумация“ магазини за сандвичи
- за внос
- кафенета, столове и ресторанти
- пазарни сергии
Ако вие или вашето дете имате тежка хранителна алергия, трябва да внимавате, когато се храните навън.
Следният съвет трябва да помогне:
- уведомете персонала – когато резервирате маса в ресторант, уверете се, че персоналът знае за алергии. Поискайте твърда гаранция, че конкретната храна няма да бъде в нито едно от сервираните ястия. Агенцията за хранителни стандарти (FSA) предлага карти за готвачи, които предоставят информация за алергии, която можете да дадете на персонала на ресторанта. Освен че информирате главния готвач и кухненския персонал, участващ в готвенето на вашата храна, уведомете сервитьорите и сервитьорките, за да разберат колко е важно да се избегне кръстосаното замърсяване, когато ви обслужват.
- прочетете внимателно менюто и проверете за скрити съставки – някои видове храни съдържат други храни, които могат да предизвикат алергии, които служителите на ресторанта може да са пренебрегнали. Някои десерти съдържат ядки (като основа за чийзкейк), а някои сосове съдържат пшеница и фъстъци.
- подгответе се за най-лошото – добре е да се подготвите за всякакви събития. Винаги носете със себе си антиалергични лекарства, когато се храните навън, особено адреналинов автоинжектор. Прочетете повече за използването на автоинжектор на нашата страница за лечение на хранителни алергии .
- използвайте това, което е известно като тест за вкус при по-големи деца – преди детето ви да започне да яде, помолете го да вземе малка част от храната и да го втрие в устните си, за да проверите дали усеща изтръпване или парене. Ако го направят, това предполага, че храната ще доведе до алергична реакция. Тестът за вкус обаче не работи за всички храни, така че не трябва да се използва като заместител на горните съвети.
Допълнителни съвети
Ето още няколко съвета за родителите:
- уведомете училището на детето си за неговата алергия – в зависимост от това колко тежка е тяхната алергия, може да се наложи да предоставите на персонала в тяхното училище план за спешни действия в случай на случайно излагане. Уговорете училищната медицинска сестра или друг член на персонала да запази адреналин. Предлагат се и гривни с хранителни алергии, които обясняват как други хора могат да помогнат на детето ви при спешни случаи. И кампанията Anaphylaxis, и Allergy UK предлагат съвети за работа с училища, ако детето ви има алергия.
- уведомете други родители – малките деца могат лесно да забравят за хранителната си алергия и да приемат храна, която не бива да имат, когато посещават други деца. Разказването на родителите на приятелите на детето ви за тяхната алергия трябва да помогне да се предотврати това.
- образовайте детето си – след като детето ви е достатъчно голямо, за да разбере своята алергия, е важно да му дадете ясни, прости инструкции за това кои храни да избягват и какво трябва да правят, ако случайно ги изядат.
Може ли да се предотвратят хранителни алергии?
По-рано се смяташе, че избягването на яденето на фъстъци по време на бременност и при кърмене може да помогне за намаляване на риска, но тази теория сега е поставена под въпрос.
Има някои доказателства, че въвеждането на фъстъци в началото на живота може да намали риска от алергия към фъстъци, но това може да не се отнася за всички деца и изисква потвърждение от допълнителни проучвания.
Важно е да следвате стандартните препоръки за бременност и кърмене, независимо дали имате фамилна анамнеза за хранителни алергии или не.
Още информация