Хормонозаместителна терапия (ХЗТ) – Рискове

Когато решавате дали да имате хормонозаместителна терапия (ХЗТ), е важно да разберете рисковете.

Също така е важно да се разглежда ХЗТ като само 1 от набор от възможности за подобряване на здравето и благосъстоянието в менопауза и постменопауза.

Много проучвания за ХЗТ, публикувани през последните 15 години, подчертават потенциалните рискове. В резултат на това някои жени и лекари не са склонни да използват ХЗТ.

Но по-нови доказателства сочат, че рисковете от ХЗТ са малки и обикновено са по-големи от ползите.

Рак на гърдата

Жените, които приемат ХЗТ повече от 1 година, имат по-висок риск от рак на гърдата, отколкото жените, които никога не използват ХЗТ. Рискът е свързан с всички видове ХЗТ, с изключение на вагиналния естроген.

За жени на възраст между 40 и 50 години, които приемат ХЗТ в продължение на 5 години, ще има:

  • 1 допълнителен случай на всеки 200 жени, приемащи само естрогенна ХЗТ
  • 1 допълнителен случай за всеки 70 жени, приемащи циклична ХЗТ
  • 1 допълнителен случай на всеки 50 жени, приемащи непрекъснато ХЗТ

Смята се, че броят на допълнителните случаи се удвоява сред жените, които приемат тези видове ХЗТ в продължение на 10 години.

Изследванията показват, че повишеният риск от рак на гърдата пада след спиране на приема на ХЗТ, но известен повишен риск остава повече от 10 години в сравнение с жените, които никога не са използвали ХЗТ.

Ако го приемате по-малко от 1 година, няма повишен риск от рак на гърдата.

Поради риска от рак на гърдата е особено важно да присъствате на всичките си скринингови срещи за рак на гърдата, ако приемате ХЗТ.

Рак на яйчниците

Досега проучванията, изследващи дали ХЗТ увеличава риска от рак на яйчниците, са имали противоречиви резултати.

Смята се, че ако има някакво увеличение на случаите на рак на яйчниците сред жените, приемащи ХЗТ, увеличението е много малко.

Неотдавнашно проучване установи, че на всеки 1000 жени, приемащи ХЗТ в продължение на 5 години, ще има 1 допълнителен случай на рак на яйчниците.

Смята се, че всеки повишен риск от рак на яйчниците намалява, след като спрете приема на ХЗТ.

Рак на матката

ХЗТ само с естроген може да увеличи риска от рак на матката (наричан още рак на матката или ендометриума), поради което се използва само при жени, които нямат утроба (например, защото са претърпели хистеректомия ).

Приемането на комбинирана ХЗТ, особено курс на непрекъсната комбинирана ХЗТ (където приемате и двете лекарства без редовна почивка), до голяма степен премахва този риск.

Ако имате утроба и приемате ХЗТ, е важно да приемате и двете лекарства, както Ви е препоръчал Вашият лекар, за да избегнете увеличаване на риска от рак на матката.

Кръвни съсиреци

Кръвните съсиреци могат да бъдат сериозни, ако попаднат в кръвоносен съд и блокират притока на кръв.

Доказателствата показват, че:

  • приемането на ХЗТ таблетки може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци
  • няма повишен риск от образуване на кръвни съсиреци от пластири за ХЗТ или гелове

Смята се, че рискът от развитие на кръвен съсирек е 2 до 4 пъти по-висок от нормалния за жените, приемащи ХЗТ таблетки. Но тъй като рискът от поява на кръвни съсиреци при жени в менопауза обикновено е много нисък, общият риск от приема на ХЗТ таблетки все още е малък.

Смята се, че на всеки 1000 жени, приемащи ХЗТ таблетки в продължение на 7,5 години, по-малко от 2 ще развият кръвен съсирек.

Сърдечни заболявания и инсулти

Доказателствата показват, че:


  • ХЗТ не увеличава значително риска от сърдечно-съдови заболявания (включително сърдечни заболявания и инсулти ), когато се започне преди 60-годишна възраст
  • ХЗТ само с естроген се свързва с липса или намален риск от сърдечни заболявания
  • комбинираната ХЗТ е свързана с малко или никакво увеличаване на риска от сърдечни заболявания
  • приемът на естрогенни таблетки е свързан с малко повишаване на риска от инсулт, но рискът от инсулт при жени под 60-годишна възраст обикновено е много нисък, така че общият риск все още е малък

Говорете с личен лекар, ако приемате ХЗТ или обмисляте да го вземете и се притеснявате от риска от инсулт или сърдечни заболявания.