Ходжкинов лимфом – Причини

Лимфомът на Ходжкин се причинява от промяна (мутация) в ДНК на тип бели кръвни клетки, наречени В лимфоцити, въпреки че точната причина, поради която това се случва, не е известна.

ДНК дава на клетките основен набор от инструкции, като например кога да растат и да се размножават. Мутацията в ДНК променя тези инструкции, така че клетките продължават да растат, което ги кара да се размножават неконтролируемо.

Анормалните лимфоцити обикновено започват да се размножават в един или повече лимфни възли в определена област на тялото, като врата или слабините. С течение на времето е възможно анормалните лимфоцити да се разпространят в други части на тялото ви, като например:

  • костен мозък
  • далак
  • черен дроб
  • кожата
  • бели дробове

Кой е най-застрашен?

Докато причината за първоначалната мутация, която предизвиква ходжкинов лимфом, е неизвестна, редица фактори могат да увеличат риска от развитие на състоянието. Те включват:

Лимфомът на Ходжкин не е заразен и не се смята, че протича в семейства. Въпреки че рискът ви се увеличава, ако роднина от първа степен (родител, брат или сестра) е имал лимфом, не е ясно дали това се дължи на наследствена генетична грешка или фактори на начина на живот.

Лимфомът на Ходжкин може да се появи на всяка възраст, въпреки че повечето случаи се диагностицират при хора в началото на 20-те или 70-те години. Състоянието е малко по-често при мъжете, отколкото при жените.