Ходжкинов лимфом

Лимфомът на Ходжкин е необичаен рак, който се развива в лимфната система, която представлява мрежа от съдове и жлези, разпространени в тялото ви.

Лимфната система е част от вашата имунна система. Бистрата течност, наречена лимфа, протича през лимфните съдове и съдържа бели кръвни клетки, които се борят с инфекцията, известни като лимфоцити.

При лимфома на Ходжкин В-лимфоцитите (определен тип лимфоцити) започват да се размножават по ненормален начин и започват да се събират в определени части на лимфната система, като лимфните възли (жлези). Засегнатите лимфоцити губят своите свойства за борба с инфекцията, което ви прави по-уязвими към инфекция.

Най-честият симптом на ходжкиновия лимфом е безболезнено подуване в лимфен възел, обикновено в областта на шията, подмишниците или слабините.

Прочетете повече за симптомите на лимфома на Ходжкин .

Кой е засегнат?

Лимфомът на Ходжкин може да се развие на всяка възраст, но засяга най-вече млади възрастни в началото на 20-те години и възрастни над 70-годишна възраст. Засегнати са малко повече мъже, отколкото жени.

Около 2100 души са диагностицирани с лимфом на Ходжкин във Великобритания всяка година.


Какво причинява лимфом на Ходжкин?

Точната причина за ходжкинов лимфом е неизвестна. Вашият риск от развитие на заболяването обаче се увеличава, ако:

Имате и повишен риск от развитие на ходжкинов лимфом, ако роднина от първа степен (родител, брат или сестра) е имал заболяване.

Прочетете повече за причините за ходжкинов лимфом .

Как се диагностицира лимфом на Ходжкин

Единственият начин да се потвърди диагнозата на Ходжкинов лимфом е чрез извършване на биопсия .

Това е малка хирургична процедура, при която проба от засегнатата тъкан на лимфните възли се отстранява и изследва в лаборатория.

Прочетете повече за диагностицирането на ходжкинов лимфом .

Лечение и перспективи

Лимфомът на Ходжкин е относително агресивен рак и може бързо да се разпространи в тялото. Въпреки това, това е и един от най-лесно лечимите видове рак.

Препоръчителният ви план за лечение ще зависи от вашето общо здравословно състояние и възраст, тъй като много от леченията могат да окажат огромно натоварване на тялото. Доколко ракът се е разпространил също е важен фактор за определяне на най-доброто лечение.

Основните използвани лечения са химиотерапия , последвана от лъчетерапия или само химиотерапия. Хирургията обикновено не се използва като лечение на състоянието.

Като цяло около 85% от хората с лимфом на Ходжкин живеят поне 5 години и повечето от тях ще бъдат излекувани. Има обаче риск от дългосрочни проблеми след лечение, включително безплодие и повишен риск от развитие на друг вид рак в бъдеще.

Прочетете повече за: