Хистероскопия – възстановяване

Би трябвало да можете да се приберете вкъщи в същия ден като вашата хистероскопия. Ако сте имали упойка, може да се наложи да останете в болница няколко часа, докато тя изчезне.

Можете да се откарате вкъщи, ако не е била използвана упойка или само местна упойка . Ако сте имали обща упойка , няма да можете да шофирате поне 24 часа, така че ще трябва да уредите някой да ви отведе у дома.

Възстановяване у дома

Добре е да си починете, когато се приберете вкъщи.

Ако сте имали обща упойка, някой трябва да остане с вас поне 24 часа, докато ефектите на упойката изчезнат. Не шофирайте и не пийте алкохол през това време.

Докато се възстановявате, може да изпитате:


  • спазми, подобни на менструални болки – това трябва да мине след няколко дни и междувременно можете да приемате редовни болкоуспокояващи като парацетамол или ибупрофен
  • зацапване или кървене – това може да продължи до една седмица или повече; използвайте хигиенни кърпи, а не тампони до следващата си менструация, за да намалите риска от заразяване на матката или шийката на матката (входа в утробата)

Тези нежелани реакции са нормални и няма за какво да се притеснявате, но трябва да потърсите медицинска помощ, ако са тежки.

Връщайки се към обичайните си дейности

Повечето жени смятат, че могат да се върнат към нормални дейности, включително работа, на следващия ден след хистероскопия. Някои жени се връщат на работа по-късно същия ден.

Въпреки това може да пожелаете да имате няколко почивни дни за почивка, особено ако сте имали лечение като отстраняване на миома и / или е била използвана обща упойка.

Вашият лекар или хирург може да Ви посъветва за всякакви дейности, които трябва да избягвате, докато се възстановявате, но най-общо казано:

  • можете веднага да ядете и пиете както обикновено – ако се почувствате малко зле след обща упойка, опитайте първо да ядете малки, леки ястия
  • можете да вземете душ същия ден и баня на следващия ден , освен ако Вашият лекар не Ви посъветва по различен начин. Ако сте имали обща упойка, все още може да ви се вие свят, така че е добре да се уверите, че наоколо има друг възрастен, който да ви помогне
  • трябва да избягвате секс в продължение на една седмица или докато спре кървенето – това ще помогне за намаляване на риска от инфекция

Получаване на вашите резултати

Вашият лекар или медицинска сестра ще Ви уведомят веднага дали са открили нещо необичайно по време на Вашата хистероскопия или ще обсъдят как е протичало всяко лечение.

Ако малка проба тъкан (биопсия) е била отстранена от утробата, може да отнеме няколко седмици, за да получите вашите резултати. Те могат да бъдат изпратени по пощата до вашия домашен адрес или до хирургията на Вашия лекар.

Уверете се, че знаете как ще получите резултатите си, преди да напуснете болницата.

Кога да получите медицински съвет

Свържете се с личния си лекар или с болничната клиника, ако:

Тези симптоми могат да бъдат признак за проблем, като например инфекция.