Хистеректомия – съображения

Ако имате хистеректомия, както и отстраняване на матката, може да се наложи да решите дали да премахнете шийката на матката или яйчниците.

Тези решения обикновено се вземат въз основа на:

  • вашата медицинска история
  • препоръките на Вашия лекар
  • вашите лични чувства

Важно е да сте наясно с различните видове хистеректомия и техните последици.

Премахване на шийката на матката (тотална или радикална хистеректомия)

Ако имате рак на маточната шийка , рак на яйчниците или рак на матката (матката) , може да бъдете посъветвани да премахнете шийката на матката, за да спрете разпространението на рака.

Дори да нямате рак, премахването на шийката на матката отнема всеки риск от развитие на рак на маточната шийка в бъдеще.

Много жени са загрижени, че премахването на шийката на матката ще доведе до загуба на сексуалната функция, но няма доказателства в подкрепа на това.

Някои жени не са склонни да премахнат шийката на матката, тъй като искат да запазят колкото се може повече от репродуктивната си система.

Ако се чувствате така, попитайте вашия хирург дали има някакви рискове, свързани със запазването на шийката на матката.

Ако сте премахнали шийката на матката, вече няма да е необходимо да правите скринингови тестове на маточната шийка .

Ако не премахнете шийката на матката, ще трябва да продължите да провеждате редовен скрининг на шийката на матката.

Премахване на яйчниците (салпингоооректомия)

Националният институт за здравни грижи (NICE) препоръчва яйчниците на жената да бъдат премахнати само ако има значителен риск от свързано заболяване, като рак на яйчниците.

Ако имате фамилна анамнеза за рак на яйчниците или гърдата , може да се препоръча премахването на яйчниците, за да предотвратите появата на рак в бъдеще.

Вашият хирург може да обсъди с вас плюсовете и минусите на премахването на яйчниците. Ако вашите яйчници бъдат отстранени, вашите фалопиеви тръби също ще бъдат премахнати.

Ако вече сте преминали през менопаузата или сте близо до нея, може да се препоръча премахване на яйчниците, независимо от причината за хистеректомия.

Това е с цел защита срещу възможността от развитие на рак на яйчниците.

Някои хирурзи смятат, че е най-добре да оставят здрави яйчници на място, ако рискът от рак на яйчниците е малък – например, ако няма фамилна анамнеза за това състояние.

Това е така, защото яйчниците произвеждат няколко женски хормона, които могат да помогнат за предпазване от здравословни проблеми като слаби кости (остеопороза) . Те също така играят роля в чувствата на сексуално желание и удоволствие.

Ако предпочитате да запазите яйчниците си, уверете се, че сте ясни на хирурга преди операцията.

Все още може да бъдете помолени да дадете съгласие за лечение за отстраняване на яйчниците, ако по време на операцията бъде открита аномалия.

Помислете добре за това и обсъдете с вашия хирург всички страхове или притеснения, които имате.

Хирургична менопауза

Ако имате тотална или радикална хистеректомия, която премахва яйчниците ви, ще изпитате менопаузата веднага след операцията, независимо от възрастта ви. Това е известно като хирургична менопауза.

Ако хистеректомията остави 1 или двата ви яйчника непокътнати, има шанс да изпитате менопаузата в рамките на 5 години след операцията.

Въпреки че нивата на хормоните ви намаляват след менопаузата, яйчниците ви продължават да произвеждат тестостерон до 20 години.

Тестостеронът е хормон, който играе важна роля в стимулирането на сексуалното желание и сексуалното удоволствие.

Вашите яйчници също продължават да произвеждат малки количества от хормона естроген след менопаузата.

Липсата на естроген причинява симптоми на менопауза като:

Хормонозаместителна терапия (ХЗТ) обикновено се използва за подпомагане на симптомите на менопаузата, които се появяват след хистеректомия.

Хормонозаместителна терапия (ХЗТ)

Може да Ви бъде предложена ХЗТ след отстраняване на яйчниците. Това замества някои от хормоните, които яйчниците ви са използвали, и облекчава всички симптоми на менопауза, които може да имате.

Малко вероятно е ХЗТ, която ви се предлага, да съвпада точно с хормоните, които вашите яйчници са произвеждали преди.

Количеството хормони, които една жена произвежда, може да варира значително и може да се наложи да опитате различни дози и марки ХЗТ, преди да намерите такъв, който се чувства подходящ.

Не всеки е подходящ за ХЗТ. Например не се препоръчва за жени, които са имали хормонално зависим тип рак на гърдата или чернодробно заболяване.

Важно е да уведомите вашия хирург за всички подобни здравословни проблеми, които сте имали.

Ако имате възможност за ХЗТ и и двата ви яйчника са отстранени, важно е да продължите с лечението, докато достигнете нормалната възраст за менопаузата (51 е средната възраст).

Научете повече за ХЗТ

Скрининг на маточната шийка

Ако шийката на матката ви бъде отстранена по време на хистеректомия, вече няма да е необходимо да провеждате скрининг на маточната шийка.

Ако шийката на матката ви е оставена на място, ще трябва да продължите да ходите на редовни тестове за скрининг на маточната шийка .