Хипотония – лечение

Препоръчителният план за лечение на хипотония (намален мускулен тонус) ще зависи от основната причина.

Хипотонията, причинена от бебе, родено преждевременно, обикновено ще се подобри, когато бебето остарее.

Но през това време може да са необходими специализирано лечение и подкрепа и за други проблеми, свързани с недоносеността.

Хипотонията при бебета, родени от майки с миастения гравис, обикновено се подобрява бързо. Отново може да се наложи специализирано лечение и подкрепа, докато бебето се подобрява.

В случаите, когато хипотонията е причинена от инфекция, симптомите могат да изчезнат, ако инфекцията се лекува успешно.

Ако лечението на основната причина за хипотония не е възможно – както за съжаление често се случва – лечението ще се фокусира основно върху опитите за подобряване и подпомагане на мускулната функция на човека.

Това се прави чрез физиотерапия , трудова терапия и речева и езикова терапия. Например може да са необходими ортези и адаптивно оборудване.

В някои случаи може да се предостави финансиране от службите за социални грижи за подпомагане на плащането на неща като домашни адаптации, помощни средства за ходене и инвалидни колички.

Ако е необходима допълнителна подкрепа в училище, може да има и финансиране.

Прочетете повече за оборудването за грижи, помощните средства и адаптациите , оборудването за мобилност и услугите за деца и младежи .

Физиотерапия

Ако се препоръчва физиотерапия, физиотерапевтът ще оцени мускулния тонус на вашето дете и ще го помоли да изпълни серия от упражнения и задачи.

При лечението на хипотония основните цели на физиотерапията са:

  • подобряване на стойката и координацията за компенсиране на ниския мускулен тонус
  • укрепват мускулите около ставите на ръцете и краката, така че да осигуряват повече подкрепа и стабилност

Физиотерапевтът ще създаде програма, която включва набор от упражнения, които детето ви да прави ежедневно.

Терапията трябва да бъде забавна и интегрирана в ежедневието и ежедневните дейности на вашето дете, както у дома, така и в училище.


Ерготерапия

Ерготерапията ви учи на уменията, необходими за извършване на ежедневни дейности. Например, трудотерапевтът може да се съсредоточи върху подобряването на уменията за ръце и пръсти, необходими за обличане и хранене.

Както при физиотерапията, може да ви бъдат предложени редовни сесии за трудова терапия. Ще ви преподават и упражнения и задачи, които можете да изпълнявате ежедневно.

Може да се препоръча и оборудване, което да ви помогне да се придвижвате по-лесно, като опори за глезена или краката, ако глезените или краката ви са засегнати от хипотония.


Логопедична и езикова терапия

Логопед и езиков терапевт (SLT) може да оцени храненето и преглъщането на вашето дете и да помогне за идентифицирането на проблеми с преглъщането, които понякога могат да бъдат свързани с хипотония.

SLT също така ще може да дава препоръки относно подкрепата за хранене.