Хидронефроза – лечение

Лечението на хидронефроза зависи от това какво причинява състоянието и колко тежко е то.

При възрастни целите на лечението са:

  • премахнете натрупването на урина и облекчете натиска върху бъбреците
  • предотвратяват трайно увреждане на бъбреците
  • лекувайте основната причина

Повечето хора с хидронефроза ще имат процедура, наречена катетеризация за източване на урината от бъбреците си.

В зависимост от основната причина, след това може да са необходими лекарства или операция, за да се коригира проблемът.

Ако състоянието е тежко или причинява проблеми като инфекция на пикочните пътища (ИПП) , може да се лекувате скоро след като бъдете диагностицирани.

В по-леки случаи може да е безопасно да се отложи лечението за кратък период.

Изтичане на урината

Първият етап при лечението на хидронефроза е източването на урината от бъбреците.

Това ще ви помогне да облекчите болката си и ще предотвратите по-нататъшно увреждане на бъбреците.

Тънка тръба, наречена катетър, може да бъде вкарана в пикочния мехур през уретрата (тръбата, която извежда урината от тялото) или директно в бъбрека чрез малък разрез в кожата.

Прочетете повече за катетеризацията на урината .

В няколко случая, когато един от бъбреците вече е сериозно повреден, може да е по-добре да се отстрани засегнатият бъбрек.

Повечето хора могат да функционират нормално само с един работещ бъбрек, което обикновено няма да има значителен ефект върху вашето здраве или начин на живот.

Лечение на основната причина

След като натискът върху бъбреците ви бъде облекчен, може да се наложи да се лекува причината за натрупването на урина.

Някои възможни причини и тяхното лечение са описани по-долу:


  • камъни в бъбреците могат да бъдат премахнати по време на операция или разбити с помощта на звукови вълни – прочетете повече за лечение на камъни в бъбреците
  • уголемена простата може да се лекува с медикаменти или операция за отстраняване на част от простатата – прочетете повече за лечение на уголемяване на простатата
  • стесняване на уретера (тръбата, която минава от бъбрека към пикочния мехур) може да се лекува чрез поставяне на куха пластмасова тръба, наречена стент, която позволява на урината да тече през стеснения участък – това често може да се направи, без да се правят разфасовки по кожата ви
  • ракът, който причинява хидронефроза, може да бъде лекуван с помощта на химиотерапия , лъчетерапия или операция за отстраняване на раковата тъкан

Ако се появи хидронефроза, защото сте бременна, обикновено няма да се нуждаете от лечение, тъй като състоянието ще премине в рамките на няколко седмици след раждането.

Междувременно катетрите могат редовно да се използват за оттичане на урина от бъбреците.

Болкоуспокояващи и антибиотици също могат да се дават, ако имате болка или развиете ИМП.

Лечение на хидронефроза при бебета

Повечето бебета, диагностицирани с хидронефроза преди раждането си (антенатална хидронефроза), няма да се нуждаят от лечение, тъй като състоянието ще се подобри преди раждането им или в рамките на няколко месеца от раждането им.

Обикновено няма риск за вас или детето ви, така че раждането не трябва да започва рано.

След раждането бебето ви може да бъде прегледано, за да провери за очевидни проблеми, като подути бъбреци, но обикновено ще можете да ги вземете със себе си.

Вашето бебе може да се наложи да се върне в болница за някои сканирания през следващите няколко седмици, за да провери дали няма продължаващи проблеми.

Тези сканирания могат да включват:


  • за ултразвуково изследване – когато звуковите вълни се използват за създаване на снимка на бъбреците на бебето
  • микстурираща цистоуретрограма (MCUG) – където тънка тръба се използва за пропускане на специален вид течност, която се показва ясно на рентгеновите лъчи в пикочния мехур на бебето, докато се правят редица рентгенови лъчи
  • сканиране с димеркаптосукцинова киселина (DMSA) или сканиране MAG-3 – където на вашето бебе се инжектира вещество, което се показва на специално устройство, наречено гама камера; след това камерата се използва за заснемане на бъбреците на детето ви

При повечето деца хидронефрозата ще се подобрява с напредването на възрастта. Но докато сканиранията покажат, че вече няма проблем, детето ви може да се наложи да приема антибиотици, за да намали шансовете си за развитие на ИМП, тъй като урината в бъбреците им може да ги направи по-уязвими към инфекция.

Ако хидронефрозата не се подобри сама, може да се наложи детето да продължи да приема антибиотици. Понякога може да се препоръча операция за лечение на основната причина за състоянието.