Хидронефроза – Причини

Хидронефрозата обикновено се причинява от запушване на пикочните пътища или нещо, нарушаващо нормалната работа на пикочните пътища.

Уринарният тракт се състои от бъбреците, пикочния мехур, уретерите (тръбите, които преминават от бъбрека към пикочния мехур) и уретрата (тръбата, която извежда урината от тялото).

Блокиране или проблем в пикочните пътища може да означава, че урината не може да се отцеди от бъбреците или е в състояние да изтече по грешен път нагоре в бъбреците.

Това може да доведе до натрупване на урина в бъбреците, което да доведе до тяхното разтягане и подуване.

Причини за хидронефроза при възрастни

Някои от основните причини за хидронефроза при възрастни включват:

По-рядко пикочните пътища могат да бъдат блокирани или смачкани от кръвен съсирек , ендометриоза (където тъкан, която се държи като лигавицата на утробата, се намира извън утробата) или кисти на яйчниците (пълни с течност торбички в яйчниците).

Причини за хидронефроза при бебета

Понякога не е ясно защо хидронефрозата се развива при неродените бебета (антенатална хидронефроза).

Смята се, че често може да бъде причинено от увеличаване на количеството урина, което вашето бебе произвежда в по-късните етапи на бременността.

Обикновено самите бъбреци са нормални и състоянието се подобрява само по себе си преди или в рамките на няколко месеца след раждането.

В някои случаи това може да бъде причинено от:

  • запушване или стесняване на пикочните пътища – това понякога се причинява от растежа на излишната тъкан, но често няма ясна причина
  • везикоуретерален рефлукс – когато клапанът, който контролира потока на урината между пикочния мехур и уретерите, не функционира правилно, позволявайки на урината да изтече обратно към бъбреците

Тези проблеми често ще се подобряват сами, въпреки че понякога бебето може да се наложи да се подложи на операция, за да ги коригира.

Изключително рядко е хидронефроза при бебета и деца да бъде причинена от тумор или камъни в бъбреците.