Хепатит С – симптоми

Много хора с хепатит С нямат никакви симптоми и не знаят, че имат инфекцията. Те могат да развият симптоми по-късно, тъй като черният им дроб все повече се уврежда.

Ранни симптоми

Само около 1 на всеки 3 или 4 души ще имат симптоми през първите 6 месеца от инфекция с хепатит С. Този етап е известен като остър хепатит С.

Ако симптомите се развият, те обикновено се появяват няколко седмици след инфекцията. Симптомите могат да включват:

Около 1 на всеки 5 души, които изпитват симптоми, също ще имат пожълтяване на очите и кожата. Това е известно като жълтеница .

При около 1 на 4 души, заразени с хепатит С, имунната система ще убие вируса в рамките на няколко месеца и човек няма да има допълнителни симптоми, освен ако не се зарази отново.

В останалите случаи вирусът се задържа в тялото в продължение на много години. Това е известно като хроничен хепатит.

По-късни симптоми

Симптомите на дългосрочния (хроничен) хепатит С могат да варират значително. При някои хора симптомите могат да бъдат едва забележими. В други те могат да окажат значително влияние върху качеството им на живот.

Симптомите също могат да изчезнат за дълги периоди от време и след това да се върнат.

Някои от най-често срещаните проблеми, които изпитват хората с хроничен хепатит С, включват:

Ако не се лекува, инфекцията в крайна сметка може да доведе до белези на черния дроб (цироза) . Признаците на цироза могат да включват жълтеница, повръщане на кръв, тъмна кал и натрупване на течност в краката или корема.

Прочетете повече за усложненията на хепатит С.

Кога да потърсите медицинска помощ

Посетете личния си лекар, ако постоянно имате някой от по-късните симптоми по-горе или ако те продължават да се връщат. Те могат да препоръчат да се направи кръвен тест, който може да провери за хепатит С.

Прочетете повече за диагностицирането на хепатит С.

Нито един от горните симптоми не означава, че определено имате хепатит С, но е важно да ги проверите.

Трябва също да говорите с личния си лекар за тестване, ако съществува риск от заразяване, дори ако нямате никакви симптоми. Това включва особено хората, които инжектират наркотици или са го правили в миналото.

Прочетете за причините за хепатит С за повече информация за това кой е в риск от заразяване.