Хепатит С – Причини

Можете да се заразите с хепатит С, ако влезете в контакт с кръвта на заразен човек.

Други телесни течности също могат да съдържат вируса, но кръвта съдържа най-високото му ниво. Само малка следа от кръв може да причини инфекция.

При стайна температура се смята, че вирусът може да оцелее извън тялото на парчета изсъхнала кръв върху повърхности до няколко седмици.

Основните начини за заразяване с вируса на хепатит С са описани по-долу.

Инжектиране на наркотици

Хората, които инжектират наркотици, включително незаконни наркотици за развлечение и лекарства за подобряване на ефективността, като анаболни стероиди , са изложени на най-голям риск от заразяване с хепатит С.

Почти 90% от случаите на хепатит С във Великобритания се срещат при хора, които инжектират наркотици или са ги инжектирали в миналото. Смята се, че около половината от хората във Великобритания, които инжектират наркотици, имат инфекцията.

Инфекцията може да се разпространи чрез споделяне на игли и свързано оборудване. Инжектирането само с една замърсена игла може да е достатъчно, за да се заразите.

Възможно е също така да се заразите чрез споделяне на друго оборудване, използвано за приготвяне или приемане на наркотици – като лъжици, филтри, тръби и сламки – които са били заразени със заразена кръв.

По-рядко срещани причини

Незащитен секс

Хепатит С може да се предава по време на секс без използване на презерватив (незащитен секс), въпреки че този риск се счита за много нисък.

Рискът от предаване чрез секс може да бъде по-висок сред мъжете, които правят секс с мъже.

Рискът също се увеличава, ако има генитални рани или язви от полово предавана инфекция , или ако някой от хората също има ХИВ .

Най-добрият начин за предотвратяване на предаването на хепатит С чрез секс е използването на мъжки презерватив или женски презерватив .

Тъй като обаче рискът е много нисък за двойки в дългосрочна връзка, мнозина избират да не използват презерватив.

Ако вашият партньор има хепатит С, трябва да се изследвате за това състояние.

Дарения на кръв преди септември 1991 г.

От септември 1991 г. цялата кръв, дарена във Великобритания, се проверява за вируса на хепатит С. Ако сте получили кръвопреливане или кръвни продукти преди тази дата, има малка вероятност да сте заразени с хепатит С.

Преливане на кръв и лечение в чужбина

Ако имате преливане на кръв или медицинско или стоматологично лечение в чужбина, където медицинското оборудване не е стерилизирано правилно, може да се заразите с хепатит С. Вирусът може да оцелее в следи от кръв, останали върху оборудването.

Споделяне на четки за зъби, ножици и самобръсначки

Съществува потенциален риск хепатит С да се предаде чрез споделяне на предмети като четки за зъби, самобръсначки и ножици, тъй като те могат да се замърсят със заразена кръв.

Оборудването, използвано от фризьори, като ножици и машинки за подстригване, може да представлява риск, ако е било замърсено със заразена кръв и не е стерилизирано или почистено между клиентите. Повечето салони обаче работят по високи стандарти, така че този риск е нисък.

Татуиране и пиърсинг на тялото

Съществува риск хепатит С да бъде предаден чрез използване на оборудване за татуиране или пиърсинг , което не е правилно стерилизирано. Повечето салони за татуировки и пиърсинг в Обединеното кралство обаче работят по високи стандарти и са регулирани от закона, така че този риск е нисък.

Майка на дете

Има малък шанс майка, която е заразена с вируса на хепатит С, да предаде инфекцията на своето бебе. Това се случва в около 5% от случаите. Не се смята, че вирусът може да бъде предаден от майка на бебето си в майчиното мляко.

Нараняване с игла

Има малък – приблизително 1 на 30 – риск от заразяване с хепатит С, ако кожата ви случайно бъде пробита от игла, използвана от някой с хепатит С.

Здравните работници, медицинските сестри и лаборантите са изложени на повишен риск, тъй като те са в редовен близък контакт с кръв и телесни течности, които могат да съдържат кръв.

Как хепатит С не се разпространява

Не можете да хванете хепатит С от:

  • целуване
  • социален контакт, като прегръдка
  • споделяне на кухненски прибори
  • тоалетни седалки