Хепатит С – Често задавани въпроси за начина на живот

По-долу са дадени отговори на някои въпроси относно живота с хепатит С, включително въпроси относно диетата, работното място, пътуването и раждането на бебе.

Може ли нещо, което правя, да влоши хепатит С?

Пиенето на алкохол може да увеличи увреждането на черния дроб. Ако имате хепатит С, трябва да се опитате да изключите алкохола или да ограничите приема си. Ако имате нужда от съвет относно това, попитайте Вашия лекар или се свържете с организация за самопомощ за алкохол.

Прочетете няколко съвета за намаляване на консумацията на алкохол и разберете къде да получите подкрепа за алкохол .

Ако се притеснявате, че сте пристрастени към алкохола и не можете да спрете да пиете, свържете се с личния си лекар. Налични са лечения, които да ви помогнат да се откажете.

Прочетете повече за лечение на злоупотреба с алкохол .

Има ли нещо друго, с което да си помогна?

Освен изрязването на алкохола, това може да помогне за:

Това е така, защото наднорменото тегло, тютюнопушенето и наличието на повече от един тип хепатит могат да увеличат шансовете за увреждане на черния дроб, ако имате хепатит С.

Имам ли нужда от специална диета?

Обикновено няма да е необходимо да преминете към специална диета, ако имате хепатит С, но ще трябва да сте сигурни, че имате общо взето здравословна, балансирана диета.

Вашата диета трябва да включва много плодове и зеленчуци, нишестени храни, фибри и протеини. Намалете мазната, пържената и преработената храна. Прочетете повече за това какво означава балансирана диета .

Ако черният Ви дроб е тежко увреден, Вашият лекар може да предложи да ограничите приема на сол и протеини, за да избегнете прекомерно натоварване на черния дроб. Болничен диетолог може да ви посъветва какво можете и какво не можете да ядете.

Как мога да избегна разпространението на инфекцията сред другите?

Можете да намалите риска от предаване на хепатит С на други хора, като:

  • съхраняване на лични предмети, като четки за зъби или самобръсначки, за собствена употреба
  • почистване и покриване на всякакви порязвания или пасища с водоустойчива превръзка
  • почистване на кръв от повърхности с домакински белина
  • не споделяне на игли или спринцовки с други
  • не дарявайки кръв

Рискът от разпространение на хепатит С чрез секс е нисък. Рискът обаче се увеличава, ако има кръв, като менструална кръв или по време на анален секс.

Презервативите обикновено не са необходими за дългосрочни моногамни двойки, но е добре да ги използвате, когато правите анален секс или секс с нов партньор.


Трябва ли да кажа на шефа си?

Не е нужно да казвате на шефа си, че имате хепатит С, освен ако не сте здравен работник.

Ако обаче хепатит С влияе на работата ви на работа и вашият работодател знае за вашето състояние, той може да бъде задължен да ви предостави надбавки, като например да ви даде отпуск за посещение в клиниката. Възможно е също така да имате право на законоустановено заплащане за болест, за да покриете назначенията на лекари или отсъствието от работа.

Затова може да помислите да кажете на шефа си за състоянието си.


Мога ли да пътувам в чужбина?

Можете да пътувате в чужбина, ако имате хепатит С, но трябва да говорите с Вашия лекар предварително.

Може да се наложи да си направите ваксинации и може да се наложи да се предприемат специални мерки, за да сте сигурни, че можете да транспортирате и съхранявате вашите лекарства за хепатит С безопасно.

Също така би било добре да вземете всякаква документация, като например подробности за кръвни тестове или медицински досиета, в случай че имате нужда от медицинско лечение в чужбина.

Прочетете повече за ваксинациите за пътуване и достъпа до здравни грижи в чужбина .

Мога ли да имам бебе, ако моят партньор или аз имам хепатит С?

Можете да имате бебе, ако вие или вашият партньор имате хепатит С, но има малък риск (около 1 на 20) от хепатит С да премине от майка на бебе.

Също така има малък риск инфекцията да се разпространи върху незасегнатия партньор при незащитен секс, но това е много малко вероятно да се случи.

Говорете с Вашия лекар за съвет, ако планирате да имате бебе и вие или вашият партньор имате хепатит С.