Хепатит С – Диагноза

Ако смятате, че сте били изложени на хепатит С, вземането на тест ще успокои ума ви или, ако тестът е положителен, ще ви позволи да започнете лечението по-рано.

Операции на личния лекар , клиники за сексуално здраве , клиники по пикочно-половата медицина (GUM) или служби за лечение на наркотици всички предлагат тестове за хепатит С.
Кой трябва да се тества?

Трябва да помислите за изследване за хепатит С, ако се притеснявате, че сте могли да сте заразени или попадате в една от групите с повишен риск от заразяване.

Хепатит С често няма симптоми, така че все още може да сте заразени, ако се чувствате здрави.

Следните групи хора са изложени на повишен риск от хепатит С:

Ако продължите да се занимавате с високорискови дейности, като често инжектиране на наркотици, може да се препоръча редовно тестване. Вашият лекар ще може да Ви посъветва за това.

Тестване за хепатит С

Хепатит С обикновено се диагностицира с помощта на 2 кръвни теста : тест за антитела и PCR тест. Резултатите обикновено се връщат в рамките на 2 седмици.

Тестът за антитела

Кръвният тест за антитела определя дали някога сте били изложени на вируса на хепатит С чрез тестване за наличие на антитела срещу вируса. Антителата се произвеждат от имунната ви система за борба с микробите.

Тестът няма да покаже положителна реакция в продължение на няколко месеца след инфекцията, тъй като тялото ви отнема време, за да произведе тези антитела.

Ако тестът е отрицателен, но имате симптоми или може да сте били изложени на хепатит С, може да ви бъде препоръчано да го направите отново.

Положителният тест показва, че сте били заразени на някакъв етап. Това не означава непременно, че в момента сте заразени, тъй като може би сте изчистили вируса от тялото си.

Единственият начин да разберете дали в момента сте заразени е да направите втори кръвен тест, наречен PCR тест.

PCR тестът

PCR кръвен тест проверява дали вирусът все още присъства, като установява дали се размножава във вашето тяло.

Положителният тест означава, че тялото ви не се е преборило с вируса и инфекцията е преминала в дългосрочен (хроничен) стадий.

Допълнителни тестове

Ако имате активна инфекция с хепатит С, ще бъдете насочени към специалист за допълнителни тестове, за да проверите дали черният Ви дроб е бил повреден.

Тестовете, които може да имате, включват:

Специалистът може също да разговаря с вас за всяко лечение, от което може да се нуждаете.

Прочетете повече за лечението на хепатит С.