Флуор

Флуоридът е естествен минерал, намиращ се във вода в различни количества, в зависимост от това къде живеете във Великобритания.

Той може да помогне за предотвратяване на кариес, поради което се добавя към много марки паста за зъби, а в някои области и към водоснабдяването чрез процес, наречен флуориране.

Кариес

Кариесът на зъбите, известен също като зъбен кариес или зъбен кариес, е основен проблем за здравето в световен мащаб и все още е голям проблем във Великобритания. Въпреки че е предотвратимо, това е една от най-честите причини за прием в болница при деца.

Кариесът на зъбите представлява разрушаване на зъбната тъкан, причинено от киселини, произведени от бактерии в зъбната плака. Зъбната плака е лепкав филм, който постоянно се образува върху зъбите. Всеки път, когато приемате сладка храна и напитки, бактериите в плаката произвеждат киселина, която атакува зъбите.

Ако ядете или пиете сладки храни през целия ден, имате повече „киселинни атаки“, които могат да доведат до кариес. Това в крайна сметка може да доведе до кариеси (дупки) в зъбите и инфекция, поради което понякога трябва да се отстраняват зъбите.

Прочетете повече за причините за кариеса .

Флуоридна паста за зъби

Измиването на зъбите с флуоридна паста за зъби е един от най-ефективните начини за предотвратяване на кариеса.

Предлагат се разнообразни пасти за зъби, съдържащи различни нива на флуорид. Количеството флуор в пастата за зъби може да се намери отстрани на тръбата и се измерва в милионни части (ppm).

Пастите за зъби, съдържащи 1350 до 1500 ppm флуорид, са най-ефективни. Вашият зъболекар може да Ви посъветва да използвате паста за зъби с по-висока якост, ако Вие или Вашето дете сте изложени на особен риск от кариес.

  • Деца под 3-годишна възраст трябва да се мият два пъти дневно, с намазка от паста за зъби, съдържаща поне 1000 ppm флуорид.
  • Деца между 3 и 6 години трябва да се мият поне два пъти дневно с количество грахово количество паста за зъби, съдържаща повече от 1000 ppm флуорид.
  • Възрастните трябва да се мият поне два пъти дневно с паста за зъби, съдържаща 1350-1 500ppm флуорид.

Не използвайте вода за уста едновременно с четкане. Използвайте го в алтернативно време, тъй като отмива флуора в пастата за зъби

Прочетете повече за:

Флуорни стоматологични лечения

Изплакване на устата с флуор

Флуоридни изплаквания за уста могат да се предписват за възрастни и деца на възраст 8 и повече години, които имат кариес. Те трябва да се използват всеки ден, в допълнение към четкането два пъти дневно с паста за зъби, съдържаща най-малко 1350 ppm флуорид.

Изплакванията трябва да се използват по различно време за миене, за да се избегне измиването на пастата за зъби от зъбите ви, тъй като това намалява полезните ефекти на флуорида в пастата за зъби.

Флуориден лак

Флуоридният лак може да се прилага както върху млечните, така и върху възрастните зъби от зъболекар. Процесът включва боядисване на лак, съдържащ високи нива на флуорид върху повърхността на зъба на всеки 6 месеца, за да се предотврати кариес. Действа чрез укрепване на зъбния емайл, което го прави по-устойчив на гниене.

От 3-годишна възраст на децата трябва да се предлага лечение с флуориден лак поне два пъти годишно. Флуоридният лак трябва да се предлага 2 или повече пъти годишно за деца от всички възрасти с кариес или за тези с висок риск да го развият.

Попитайте вашия зъболекар за флуориден лак. Намерете зъболекар близо до вас .

Флуориране на водата в Общността

Повечето запаси от вода съдържат малко флуор и в началото на 20 век е установено, че нивата на кариес са свързани с нивата на флуор в питейната вода.

Това доведе до въвеждането на схеми за добавяне на флуорид към водоснабдяването за подобряване на здравето на зъбите.

Общностните схеми за флуориране на водата функционират повече от 70 години; първата схема е въведена в САЩ през 1945 г. Първата основна схема в Обединеното кралство е създадена в Бирмингам през 1964 г.

Флуориране на водата в Общността в Англия

Около 5,8 милиона души в Англия получават флуорирана вода. Това означава, че е добавен флуорид, за да достигне до около 1 mg флуорид на литър вода, което е установено ниво, което намалява нивата на кариеса.

Решението дали да се добави флуор към водоснабдяването се взема от отделни местни власти. Областите, в които в момента са въведени схеми за флуориране на вода, включват части от:

  • Уест Мидландс
  • на североизток
  • източните Мидландс
  • Източна Англия
  • северозапад
  • Йоркшир и Хъмбър

В някои части на страната, като части от Североизтока и Мидландс, общественото водоснабдяване естествено съдържа ниво на флуор, подобно на това, което се вижда в схемите. Някои частни водоснабдявания съдържат повече от това количество.

Местният Ви доставчик на вода трябва да може да Ви каже колко флуорид има във Вашето водоснабдяване и дали е добавен такъв. Повечето компании имат онлайн съоръжение, където можете да използвате пощенския си код, за да проверите водата във вашия район.

Какви изследвания са извършени?

През последните 50 години имаше няколко прегледа на безопасността и ефективността на схемите за флуориране на водата.

Последните големи прегледи, които бяха извършени, включват:

Като цяло тези прегледи установиха, че флуорирането на вода допринася за намалените нива на кариес и изглежда не е свързано със значителни рискове за здравето.

Безопасен ли е флуоридът?

Има някои опасения, че флуорът може да бъде свързан с различни здравословни състояния. Прегледите на рисковете досега не са намерили убедителни доказателства в подкрепа на тези опасения.

Въпреки това, състояние, наречено зъбна флуороза, понякога може да възникне, ако зъбите на детето са изложени на твърде много флуорид, когато се развиват. Прочетете повече за грижата за детските зъби и грижата за зъбите на вашето бебе .

Леката зъбна флуороза може да се разглежда като много фини перлено бели линии или гънки по повърхността на зъбите. Тежката флуороза може да доведе до обезцветяване или обезцветяване на емайла на зъба.

Във Великобритания е необичайно флуорозата да е достатъчно тежка, за да повлияе сериозно на външния вид на зъбите. Това е така, защото нивата на флуорид във водата се наблюдават внимателно от Инспекцията за питейна вода (DWI) и се коригират, ако е необходимо.