Фрактура на тазобедрената става – Лечение

Фрактурите на тазобедрената става обикновено се лекуват в болница с операция.

Повечето хора ще се нуждаят от операция, за да отстранят фрактурата или да заменят цялото или част от бедрото си, в идеалния случай в същия ден, в който са приети в болница, или ден след него.

Има различни операции, които са описани по-долу. Видът на операцията, която имате, ще зависи от:

 • вида на фрактурата, която имате – къде в бедрената кост (бедрената кост) е фрактурата
 • твоята възраст
 • колко физически сте били мобилни преди фрактурата на тазобедрената става
 • вашата умствена способност да участвате в програмата за рехабилитация след операцията
 • състоянието на костите и ставите – например дали имате артрит или не

Вътрешна фиксация

Вътрешната фиксация е, когато се използват щифтове, винтове, пръти или плочи, за да задържат костта на място, докато тя зараства.

Той обикновено се използва за:

 • фрактура извън гнездото на тазобедрената става (екстракапсуларна фрактура)
 • фрактура вътре в гнездото на тазобедрената става (интракапсуларна фрактура) – ако е стабилна и не се е изместила значително (не изместена)

Ако се използва вътрешна фиксация за интракапсуларна фрактура, ще имате последващи срещи в продължение на няколко месеца с рентгенови лъчи, за да проверите дали тя лекува добре.

Хемиартропластика

Хемиартропластиката е, когато главата на бедрената кост е заменена с протеза (фалшива част). Главата на бедрената кост е заоблената горна част на бедрената кост (бедрена кост), която седи в гнездото на тазобедрената става.

Тази процедура често е предпочитаният вариант за интракапсуларна фрактура (вътре в гнездото на тазобедрената става) при човек, който вече е имал намалена подвижност преди фрактурата.

При този тип фрактури замяна е предпочитаният вариант.


Пълна подмяна на тазобедрената става

Пълната подмяна на тазобедрената става е операция за подмяна както на гнездото в тазобедрената става, така и на заоблената горна част на бедрото (главата на бедрената кост) с протеза (фалшива част).

Това е по-голяма операция от хемиартропластиката и не е необходимо при повечето пациенти, но може да се обмисли, ако вече имате състояние, което засяга ставите, като артрит, или сте много активни.

Научете повече за подмяната на тазобедрената става .

Предоперативна оценка

Ако сте в стабилно състояние, в идеалния случай ще имате операция в рамките на 48 часа след пристигането си в болница.

Ще имате предоперативна оценка, за да проверите цялостното си здравословно състояние и да сте сигурни, че сте готови за операция.

По време на вашата оценка ще бъдете попитани за всички лекарства, които приемате в момента, и ще бъдат направени всички необходими тестове и изследвания.

Ще имате и анестетична оценка, за да решите какъв тип анестезия да използвате. Различните видове включват:

 • спинална или епидурална анестезия – използва се за изтръпване на нервите в долната половина на тялото ви, така че ще сте будни, но няма да усетите нищо
 • обща упойка – която ви приспива, за да не можете да усетите нищо

Преди операция

Фрактурите на тазобедрената става могат да бъдат много болезнени. По време на диагностиката и лечението трябва да Ви бъде дадено лекарство за облекчаване на болката. Отначало облекчаването на болката обикновено се дава чрез игла във вена на ръката (интравенозно), с локална анестетична инжекция близо до бедрото.

Операцията крие риск от образуване на кръвен съсирек във вената, така че ще бъдат предприети стъпки за намаляване на този риск. Например, може да имате инжекции с хепарин, който е антикоагулант, който намалява способността на кръвта да се съсирва.

Ще продължите да бъдете наблюдавани за образуване на кръвни съсиреци по време на престоя ви в болница. Може да се нуждаете от лекарства след изписването.

Вашата операция

Операцията може да отнеме няколко часа.

Ако имате някакви въпроси относно вашата операция, попитайте вашия хирург или друг член на вашия екип за грижи.

След операцията ще започнете вашата рехабилитационна програма. Това може да се случи в отделение, различно от това, където сте претърпели операция.

Научете повече за:

Също така може да бъде полезно да прочетете нашето ръководство за социални грижи и подкрепа – написано за хора с нужди от грижи и подкрепа, както и за болногледачи и семейства.

Консервативно лечение

Консервативното лечение е алтернативата на операцията. Той включва дълъг период на почивка в леглото и не се използва често, защото може:

 • правят хората по-зле в дългосрочен план
 • включват по-дълъг престой в болница
 • забавят възстановяването

Въпреки това може да се наложи консервативно лечение, ако операцията не е възможна – например, ако някой е твърде крехък, за да се справи с операцията, или ако не е отишъл в болница веднага след като фрактурата се е случила и тя вече е започнала да се лекува.


Остеопороза

Фрактури на тазобедрената става често се случват при хора с остеопороза (слаби и крехки кости). По време на престоя в болницата трябва да бъдете оценен за остеопороза.

Ако имате остеопороза или имате голям риск да я развиете, ще бъдете лекувани за това, докато сте в болница.

Научете повече за лечението на остеопороза .