Плътна препуциум (фимоза и парафимоза)

Фимозата е състояние, при което препуциума е твърде стегнат, за да бъде изтеглен назад над главата на пениса (главичката).

Фимозата е нормална при бебета и малки деца, но при по-големи деца може да е резултат от състояние на кожата, което е причинило белези. Обикновено това не е проблем, освен ако не причинява симптоми.

Необходимо е незабавно лечение в случаите, когато фимозата причинява проблеми като затруднено уриниране.

Нормално развитие

Повечето необрязани бебета имат препуциум, който няма да се отдръпне (прибира), защото все още е прикрепен към главичката.

Това е напълно нормално за около първите 2 до 6 години. Около 2-годишна възраст препуциума трябва да започне да се отделя естествено от главичката.

Препуциума на някои момчета може да отнеме повече време, но това не означава, че има проблем – той просто ще се отдели на по-късен етап.

Никога не се опитвайте да насилвате препуциума на детето си, преди то да е готово, защото може да е болезнено и да повреди препуциума.

Когато фимозата е проблем

Фимозата обикновено не е проблем, освен ако не причинява симптоми като зачервяване, болезненост или подуване.

Ако главичката на детето ви е възпалена и възпалена, то може да има баланит (възпаление на главата на пениса).

Под препуциума може също да има дебело отделяне. Ако и главичката, и препуциума са възпалени, това е известно като баланопостит.

Заведете детето си при личния лекар, ако има такъв тип симптоми. Вашият личен лекар ще може да препоръча подходящо лечение.

Повечето случаи на баланит могат лесно да бъдат управлявани чрез комбинация от добра хигиена, кремове или мехлеми и избягване на вещества, които дразнят пениса. Прочетете повече за лечението на баланит .

Баланопоститът също може понякога да се лекува, като се следват прости хигиенни мерки, като поддържане на пениса чист чрез редовно измиване с вода и мек сапун или овлажнител.

Урината може да раздразни главичката, ако се задържа дълго време под препуциума, така че ако е възможно, трябва да изтеглите препуциума, за да измиете главичката.

Ако баланопоститът е причинен от гъбична или бактериална инфекция, може да се наложи противогъбичен крем или курс на антибиотици .

При възрастни фимозата понякога може да бъде свързана с полово предавани инфекции (ППИ) .

Той може да бъде причинен и от редица различни кожни заболявания, включително:

  • екзема – дългосрочно състояние, което причинява сърбеж, зачервяване, изсушаване и напукване на кожата
  • псориазис – състояние на кожата, което причинява червени, люспести, покрити с корички петна по кожата, покрити със сребристи люспи
  • лишей планус – неинфекциозен сърбящ обрив, който може да засегне много области на тялото
  • лишей склерозус – белези на препуциума (а понякога и на главата), което вероятно е причинено от дразнене на урината при податливи мъже и момчета

Локални стероиди (крем, гел или мехлем, които съдържат кортикостероиди ) понякога се предписват за лечение на стегната препуциума. Те могат да помогнат за омекотяване на кожата на препуциума, като улесняват прибирането.

Фимозата може да причини болка, разцепване на кожата или липса на усещане по време на секс. Използването на презерватив и лубриканти по време на секс може да направи пениса ви по-удобен.

Когато може да се наложи операция

Може да се наложи операция, ако дете или възрастен има тежък или постоянен баланит или баланопостит, което кара препуциума им да бъде болезнено стегнат.

Обрязването (хирургично отстраняване на част или на цялата препуциум) може да се обмисли, ако други лечения са неуспешни, но това крие рискове като кървене и инфекция.

Това означава, че обикновено се препоръчва само в краен случай, въпреки че понякога може да бъде най-добрият и единствен вариант за лечение.

Като алтернатива може да е възможна операция за освобождаване на срастванията (области, където препуциума е залепнал за главичката). Това ще запази препуциума, но не винаги може да предотврати повтарянето на проблема.

Парафимоза

Парафимозата е там, където препуциума не може да бъде върнат в първоначалното си положение след прибиране.

Това причинява главата да стане болезнена и подута и изисква спешно медицинско лечение, за да се избегнат сериозни усложнения, като повишена болка, подуване и ограничен приток на кръв към пениса.

Може да е възможно да се намали болката и възпалението чрез прилагане на местен анестетичен гел върху пениса и натискане на главичката, докато бутате препуциума напред.

В трудни случаи може да се наложи да се направи малка цепка в препуциума, за да се облекчи налягането.

При тежки случаи на парафимоза може да се препоръча обрязване. В много тежки случаи липсата на приток на кръв към пениса може да причини тъканна смърт ( гангрена ) и може да се наложи хирургично отстраняване на пениса.

Хигиена на пениса

Важно е редовно да почиствате пениса си, за да избегнете развитието на проблеми.

Ти трябва:

  • внимателно измивайте пениса си с топла вода всеки ден, докато правите вана или душ
  • внимателно издърпайте препуциума си (ако имате такъв) и измийте отдолу; не издърпвайте препуциума на бебе или младо момче, защото това може да е болезнено и да причини вреда
  • използвайте мек или не парфюмиран сапун (ако решите да използвате сапун), за да намалите риска от дразнене на кожата
  • избягвайте да използвате талк и дезодоранти върху пениса си, тъй като те могат да причинят дразнене

Обрязаните мъже също трябва редовно да почистват пениса си с топла вода и мек сапун (ако решите да използвате сапун).

Прочетете повече за това как да измиете пениса .

Помогнете ни да подобрим нашия уебсайт

Ако сте приключили с това, което правите, можете ли да отговорите на някои въпроси относно посещението си днес?

Участвайте в нашата анкета