Физиотерапия – техники

Физиотерапията може да включва редица различни лечебни и превантивни подходи, в зависимост от конкретните проблеми, които изпитвате.

При първата си среща ще имате оценка, която да ви помогне да определите каква помощ може да ви е необходима.

Три от основните подходи, които физиотерапевтът може да използва, са:

 • образование и съвети
 • движение и упражнения
 • мануална терапия

Понякога могат да бъдат изпробвани и други техники, като акупунктура или ултразвуково лечение.

Образование и съвети

Един от основните аспекти на физиотерапията включва поглед върху тялото като цяло, вместо да се фокусира върху отделните фактори на нараняване.

Следователно даването на общи съвети относно начините за подобряване на вашето благосъстояние – например чрез редовни упражнения и поддържане на здравословно тегло според вашия ръст и телосложение – е важна част от лечението.

Физиотерапевтът може също да ви даде конкретни съвети, които можете да прилагате при ежедневни дейности, за да се грижите за себе си и да намалите риска от болка или нараняване.

Например, ако имате болки в гърба , може да ви бъдат дадени съвети за добра стойка, правилни техники за повдигане или носене и избягване на неудобно извиване, прекалено разтягане или продължително стоене.

Движение и упражнения

Физиотерапевтите обикновено препоръчват движение и упражнения, за да помогнат за подобряване на мобилността и функциите ви. Това може да включва:

Вашият физиотерапевт може също да препоръча упражнения, които можете да продължите да правите, за да ви помогне да управлявате болката в дългосрочен план или да намалите риска да се нараните отново.

Можете да намерите листовки със съвети за упражнения за някои често срещани проблеми , както и упражнения за предотвратяване на падания , на уебсайта на Chartered Society of Physiotherapy (CSP).

Мануална терапия

Мануалната терапия е техника, при която физиотерапевтът използва ръцете си, за да манипулира, мобилизира и масажира телесните тъкани.

Това може да помогне:

 • облекчават болката и сковаността
 • подобряват кръвообращението
 • спомагат за по-ефективното изтичане на течности от части на тялото
 • подобряват движението на различни части на тялото
 • насърчаване на релаксация

Мануалната терапия може да се използва за лечение на специфични проблеми, като болки в гърба, но може да бъде полезна и при редица състояния, които не засягат костите, ставите или мускулите.

Например, масажът може да подобри качеството на живот на някои хора със сериозни или дългосрочни състояния, като намали нивата на тревожност и подобри качеството на съня. Използват се и ръчни техники за подпомагане на определени белодробни състояния.


Други техники

Други техники, използвани понякога от физиотерапевти, които могат да помогнат за облекчаване на болката и насърчаване на заздравяването, включват:


 • акупунктура – където фини игли се вкарват в определени точки на тялото, с цел намаляване на болката и насърчаване на възстановяването
 • транскутанна електрическа нервна стимулация (TENS) – малко устройство с батерии се използва за подаване на електрически ток в засегнатата област, с цел облекчаване на болката
 • ултразвук – където високочестотните звукови вълни се използват за лечение на дълбоки тъканни наранявания чрез стимулиране на кръвообращението и клетъчната активност, с цел намаляване на болката и спазмите, както и ускоряване на заздравяването

Някои хора са намерили тези лечения за ефективни, но няма много научни доказателства, които да ги подкрепят.

Има някои положителни доказателства за акупунктурата, но Националният институт за здравни грижи (NICE) препоръчва да се вземе предвид при хронично главоболие и мигрена от напрежение .