Фетален алкохолен синдром

Ако пиете алкохол по време на бременност, рискувате да навредите на бебето си. Понякога това може да доведе до психически и физически проблеми при бебето, наречени фетален алкохолен синдром.

Това може да се случи, защото алкохолът в кръвта на майката преминава към нейното бебе през плацентата.

Вашето бебе не може да обработва алкохола толкова добре, колкото вие, което означава, че може да увреди клетките в мозъка, гръбначния мозък и други части на тялото им и да наруши развитието им в утробата.

Това може да доведе до загуба на бременността. Бебетата, които оцеляват, могат да останат с проблеми през целия живот.

Феталният алкохолен синдром е вид нарушение на феталния алкохолен спектър (FASD), името на всички различни проблеми, които могат да засегнат децата, ако майка им пие алкохол по време на бременност.

Симптоми на фетален алкохолен синдром

Симптомите включват:

  • глава, която е по-малка от средната
  • лош растеж – те могат да бъдат по-малки от средното при раждането, да растат бавно, когато остареят, и да са по-ниски от средното като възрастни
  • отличителни черти на лицето – като малки очи, тънка горна устна и гладка област между носа и горната устна, въпреки че те могат да станат по-малко забележими с възрастта
  • проблеми с движението и баланса
  • трудности при ученето – като проблеми с мисленето, речта, социалните умения, отчитане на времето, математика или памет
  • проблеми с внимание, концентрация или хиперактивност
  • проблеми с черния дроб, бъбреците, сърцето или други органи
  • проблеми със слуха и зрението

Тези проблеми са постоянни, въпреки че ранното лечение и подкрепа могат да помогнат за ограничаване на въздействието им върху живота на засегнатото дете.

Какво да направите, ако смятате, че детето ви има фетален алкохолен синдром

Говорете с личен лекар или здравен посетител, ако имате притеснения относно развитието на детето си или мислите, че може да има фетален алкохолен синдром.

Ако състоянието не бъде диагностицирано рано и детето не получи подходяща подкрепа, е по-вероятно да изпитат предизвикателства, свързани със състоянието.

Например, те могат да имат затруднения с ученето, да злоупотребяват с наркотици или алкохол , да развият психични проблеми и да им е трудно да си намерят работа и да живеят самостоятелно като възрастен.

Лекар или здравен посетител ще трябва да разбере дали детето ви е било изложено на алкохол по време на бременност, за да постави диагноза фетален алкохолен синдром.

Вашето дете може да бъде насочено към екип от специалисти за оценка, ако има вероятност те да са в състояние.

Това обикновено включва физически преглед и кръвни тестове, за да се изключат генетични заболявания, които имат подобни симптоми като феталния алкохолен синдром.

Лечение и подкрепа за фетален алкохолен синдром

Няма специално лечение за фетален алкохолен синдром и увреждането на мозъка и органите на детето не може да бъде обърнато. Но ранната диагностика и подкрепа могат да имат голямо значение.

След като състоянието бъде диагностицирано, екип от здравни специалисти може да оцени нуждите на засегнатото лице и да предложи подходящи образователни и поведенчески стратегии, за да отговори на тези нужди.

Може също да ви бъде полезно да се свържете с група за поддръжка на хора със синдром на фетален алкохол. Те могат да бъдат добър източник на съвети и може да са в състояние да ви свържат с други хора в подобна ситуация.

Има британска група за подкрепа, наречена NOFAS-UK . Може също да попитате вашия екип за грижи дали знаят за местни групи във вашия район.

Предотвратяване на фетален алкохолен синдром

Феталният алкохолен синдром е напълно избежим, ако не пиете алкохол, докато сте бременна.

Рискът е по-голям, колкото повече пиете, въпреки че няма доказано „безопасно“ ниво на алкохол по време на бременност. Изобщо не пиенето е най-безопасният подход.

Ако сте бременна и се борите с алкохолен проблем, говорете с акушерка, лекар или фармацевт.

Никога не е късно да спрете да пиете: спирането по всяко време на бременността може да помогне за намаляване на риска от проблеми при вашето бебе.

Поверителна помощ и поддръжка се предлага и от:

Можете също така да намерите най-близките служби за подкрепа на алкохол или да прочетете съвети за намаляване на пиенето и алкохола по време на бременност .