Доброкачествено уголемяване на простатата – лечение

Лечението на уголемена простатна жлеза ще зависи от тежестта на вашите симптоми.

Основните лечения са:

  • промени в начина на живот
  • лекарства
  • катетри
  • хирургия и други процедури

Промени в начина на живот

Може да успеете да облекчите симптомите, като направите някои прости промени в начина си на живот.

Пийте по-малко газирани напитки и по-малко алкохол, кофеин и изкуствени подсладители

Газирани напитки и напитки, които съдържат алкохол, кофеин (като чай, кафе или кола) и изкуствени подсладители, могат да раздразнят пикочния мехур и да влошат симптомите на уриниране.

Пийте по-малко вечер

Опитайте се да намалите количеството, което пиете вечер и избягвайте да пиете каквото и да било в продължение на 2 часа, преди да си легнете. Това може да ви помогне да избегнете ставането през нощта. Уверете се, че все още пиете достатъчно течност по-рано през деня.

Не забравяйте да изпразните пикочния мехур

Не забравяйте да отидете до тоалетната преди дълги пътувания или когато знаете, че няма да можете лесно да стигнете до тоалетна.

Двойно изпразване

Двойното изпразване включва изчакване няколко минути, след като сте приключили с отделянето на урина, преди да опитате да отидете отново. Може да ви помогне да изпразните пикочния мехур правилно. Но внимавайте да не се напрягате или натискате.

Проверка на вашите лекарства

Консултирайте се с Вашия лекар дали някои лекарства, които приемате, като антидепресанти или деконгестанти, може да влошат вашите пикочни симптоми.

Яденето на повече плодове и фибри

Яденето на повече плодове и фибри ще ви помогне да избегнете запек, който може да окаже натиск върху пикочния мехур и да влоши симптомите на уголемена простата.

Използване на подложки или обвивка

Абсорбиращи подложки и панталони могат да се носят в бельото ви или да заместват бельото ви изобщо. Те ще поемат всички течове.

Уринарните обвивки също могат да помогнат при дриблирането. Те приличат на презервативи с тръба, излизаща от края. Тръбата се свързва с чанта, която можете да закрепите на крака си под дрехите си.

Обучение на пикочния мехур

Обучението на пикочния мехур е програма за упражнения, която има за цел да ви помогне да продължите по-дълго, без да пикаете и да задържите повече пикаене в пикочния мехур.

Ще ви бъде дадена цел, като например да изчакате поне 2 часа между всяко пикане.

Добре е да използвате диаграма за обучение на пикочния мехур (PDF, 115kb) , която ви позволява да записвате всеки път, когато отделяте урина и обема на отделената урина – ще ви е необходима пластмасова кана, за да измервате това. Вашият лекар трябва да ви даде диаграма, която да вземете вкъщи.

Ще ви бъдат научени и редица упражнения, като дишане, релаксация и упражнения за мускули, които ще ви помогнат да откажете ума си от необходимостта да пикаете.

С течение на времето целевото ви време ще се увеличи и в края на програмата трябва да откриете, че можете да продължите по-дълго, без да пикаете.

Попитайте Вашия лекар или медицинска сестра за повече информация относно някоя от тези промени в начина на живот.

Лекарства

Ако промените в начина на живот не помогнат или не са подходящи за вас, може да ви бъде предложено лекарство.

Алфа-блокери

Алфа блокерите отпускат мускулите в простатната жлеза и в основата на пикочния мехур, което улеснява отделянето на урина. Често използваните алфа-блокери са тамсулозин и алфузозин.

Антихолинергици

Антихолинергиците отпускат мускула на пикочния мехур, ако е свръхактивен.

5-алфа редуктазни инхибитори

Инхибиторите на 5-алфа редуктазата свиват простатната жлеза, ако тя е увеличена. Финастерид и дутастерид са двата налични 5-алфа редуктазни инхибитори.

Диуретици

Диуретиците ускоряват производството на урина. Ако се приемат през деня, те намаляват количеството урина, произведено за една нощ.

Дезмопресини

Десмопресините забавят производството на урина, така че по-малко урина се произвежда през нощта.

Алтернативни лечения

Вашият лекар не трябва да Ви предлага хомеопатия , билкови лечения или акупунктура за лечение на пикочни симптоми.

Това е така, защото няма достатъчно надеждни доказателства за това колко добре работят или колко са безопасни.

Билколечението може също да причини нежелани реакции или да взаимодейства с други лекарства.

Катетри

Ако непрекъснато имате проблеми с пикаенето, състояние, наречено хронично задържане на урина, може да се наложи катетър за източване на пикочния мехур.

Катетърът е мека тръба, която извежда урината от тялото от пикочния мехур. Може да се премине през пениса ви или през малка дупка, направена в корема ви над срамната кост.

Може да ви бъде препоръчан подвижен катетър или катетър, който остава в пикочния мехур за по-дълъг период от време.


Хирургия и други процедури

Повечето мъже с пикочни симптоми не се нуждаят от операция, но може да е опция, ако други лечения не са дали резултат.

Трансуретрална резекция на простатата (TURP)

TURP включва премахване на част от простатната жлеза с помощта на устройство, наречено резектоскоп, преминало през уретрата (тръбата, през която урината излиза извън тялото). Подходящ е за мъже с увеличена простата.

Отворена простатектомия

По време на открита простатектомия, простатната жлеза се отстранява чрез прорез в тялото ви. Подходящ е за мъже, които имат увеличена простата над определен размер.

Импланти на простатен уретрален лифтинг (PUL)

Хирург поставя импланти, които държат уголемената простата далеч от уретрата, така че да не бъде блокирана. Това помага за облекчаване на симптоми като болка или затруднение при пикаене.

Цистопластика

Цистопластиката е процедура за увеличаване размера на пикочния мехур чрез зашиване на парче тъкан от червата в стената на пикочния мехур. Това може да помогне на мъжете, чийто мускул на пикочния мехур се свива, преди да е пълен.

Емболизация на простатната артерия

Катетър се поставя в артерия в слабините или китката ви. Използвайки рентгеново ръководство, той преминава в кръвоносните съдове, които доставят простатната жлеза.

В тези съдове се инжектират малки пластмасови частици, за да се намали кръвоснабдяването на простатната жлеза, което я свива.

Потенциалните ползи от емболизацията на простатната артерия в сравнение с операцията са по-малко усложнения и можете да проведете процедурата под местна упойка като амбулаторен пациент.

Ботулинов токсин

Тази процедура включва инжекции на ботулинов токсин в стените на пикочния мехур. Това може да помогне на мъжете, чийто мускул на пикочния мехур се свива, преди пикочният мехур да се напълни.

Имплантирана стимулация на сакрален нервен корен

Малко електрическо устройство се имплантира под кожата и изпраща изблици на електрически сигнали към пикочния мехур и урината за по-добър контрол. Това е подходящо за мъже, чийто мускул на пикочния мехур се свива, преди да се напълни пикочния мехур.

Отклоняване на урината

Отвеждането на урина включва свързване на тръбите, свързващи бъбреците с пикочния мехур, директно към външната страна на тялото, така че урината може да се събира, без да се влива в пикочния мехур.

Този метод е подходящ за мъже, чиито симптоми не могат да се управляват чрез самоуправление и медицина и които не могат да имат – или не искат – цистопластика или стимулация на корена на сакралния нерв.

Водна аблация

Водната аблация е ново лечение за увеличаване на простатата. Има 2 вида процедура за аблация на водата. В първия, водата се инжектира директно в простатата с помощта на сонда, преминала през уретрата. След това налягането на водата се използва за унищожаване на част от простатната тъкан, което я прави по-малка.

Вторият тип е много подобен, с изключение на парата, а не водата, която се използва за унищожаване на простатната тъкан.

Водната аблация вероятно е по-малко вероятно от TURP да причини нежелани реакции.

Но не всички хирурзи на в момента са обучени да извършват процедурите. Така че достъпът до тези процедури може да бъде ограничен и списъците с чакащи за тях може да са по-дълги, отколкото за други хирургически възможности.