Тромбоза на кавернозен синус – Причини

Тромбозата на кавернозния синус обикновено се причинява от бактериална инфекция, която се разпространява от друга област на лицето или черепа.

Много случаи са резултат от инфекция на стафилококови (стафилококови) бактерии , която може да причини:

  • синузит – инфекция на малките кухини зад скулите и челото
  • цирей – червена, болезнена бучка, която се развива на мястото на заразения космен фоликул (изстискването на цирей може да увеличи риска от разпространение на инфекцията)

Повечето хора имат едно от тези състояния преди да развият кавернозна синусова тромбоза. Въпреки това, циреите и синузитът са често срещани и много рядко водят до кавернозна синусова тромбоза.

Кръвен съсирек

В повечето случаи на кавернозна синусова тромбоза в кавернозните синуси се образува кръвен съсирек, за да се опита да предотврати по-нататъшното разпространение на бактериите в тялото. Това е известно като тромбоза.

Въпреки това, съсирекът обикновено блокира притока на кръв от мозъка, което увеличава налягането в кавернозните синуси и може да увреди мозъка, очите и нервите, протичащи между тях.

В допълнение, кръвният съсирек често не е в състояние да предотврати разпространението на инфекцията. Ако състоянието не се лекува, инфекцията може да се разпространи през кръвта, причинявайки отравяне на кръвта ( сепсис ).

Други причини

По-рядко кръвен съсирек може да се развие в кавернозните синуси поради:

Кавернозните синуси

Кавернозните синуси са поредица от кухи пространства, разположени под дъното на мозъка, зад всяко очно гнездо.

Всяка образува голяма вена, която е част от мрежа от синуси, които в крайна сметка се оттичат в яремните вени, които отвеждат кръвта далеч от мозъка.