Трансплантация на сърце – Живот с

Повечето хора в крайна сметка могат да се върнат към нормалните си дейности след сърдечна трансплантация, въпреки че може да минат няколко месеца, преди да се почувствате готови.

Последващи срещи

Ще имате редовни последващи срещи, за да следите напредъка си след сърдечна трансплантация.

В началото те ще бъдат доста чести, но в крайна сметка може да са необходими само веднъж на няколко месеца, а може би дори веднъж годишно.

По време на тези срещи ще имате тестове, за да проверите колко добре функционират сърцето и лекарствата и да проверите за усложнения при сърдечна трансплантация .

Имуносупресори

Ще трябва да приемате няколко лекарства, наречени имуносупресори до края на живота си след трансплантация на сърце.

Без тези лекарства тялото ви може да разпознае новото ви сърце като чуждо и да го атакува. Това е известно като отхвърляне .

Имуносупресорите са мощни лекарства, които могат да имат редица значителни странични ефекти, като повишена уязвимост към инфекция, слаби кости (остеопороза), бъбречни проблеми и диабет.

Въпреки че тези нежелани реакции може да са обезпокоителни, никога не трябва да спирате приема на вашите имуносупресори без медицински съвет. Ако го направите, това може да доведе до отхвърляне на сърцето ви.

Научете повече за страничните ефекти на имуносупресора

Упражнение

Обикновено ще получавате подкрепа от физиотерапевт, докато все още сте в болница, за да ви помогне да се придвижите и да натрупате сили.

Ще бъдете насърчавани да участвате в програма за сърдечна рехабилитация, след като се приберете у дома. Това включва спазване на персонализиран план за упражнения, който да ви помогне да възвърнете предишната си сила и мобилност.

Можете да се върнете към нежните упражнения, когато се чувствате добре. Избягвайте тежки дейности като напъване, дърпане или повдигане на нещо тежко в продължение на поне 6 до 12 седмици.

Възможно е в крайна сметка да можете да участвате в контактни спортове и по-екстремни дейности, като маратонско бягане или планинско катерене, но винаги трябва първо да получите съвет от вашия трансплантационен екип.

Диета

Обикновено не е необходимо да имате специална диета след трансплантация на сърце. Обикновено балансираната диета може да помогне за оздравяването и да гарантира, че ще останете възможно най-здрави.

Здравословната диета може също да помогне за намаляване на риска от някои странични ефекти на имуносупресорите , включително наддаване на тегло, остеопороза и диабет.

Имуносупресорите също ви правят по-уязвими към инфекции, включително хранително отравяне .

Уверете се, че практикувате добра хигиена на храните, за да намалите риска от поява на корем .

Пушене и алкохол

Тютюнопушенето може да бъде много вредно, така че обикновено ще трябва да спрете да пушите, преди да бъдете обмислени за трансплантация.

Получете повече съвети и информация относно спирането на тютюнопушенето

Все още можете да пиете алкохол след трансплантация на сърце, въпреки че трябва да избягвате да пиете прекомерни количества.

Опитайте се да избягвате редовното пиене на повече от 14 единици алкохол седмично.

Секс, бременност и контрацепция

Говорете с вашия трансплантационен екип, ако искате да опитате за бебе след трансплантация на сърце.

Те ще говорят с вас за възможните рискове, всякакви допълнителни грижи, от които може да се нуждаете, и евентуални промени в лекарствата.

Може да бъдете посъветвани да изчакате поне една година след операцията по трансплантация, преди да опитате бебе.

Ако не се опитвате за бебе, говорете с вашия трансплантационен екип за подходяща контрацепция , тъй като някои видове противозачатъчни хапчета могат да повлияят на вашите имуносупресори.

Дори ако приемате хапчето, добре е да се уверите, че вие или вашият партньор използвате бариерен метод за контрацепция, като например презерватив , тъй като имате повишен риск от инфекции, предавани по полов път (ППИ) .

Шофиране, пътуване и работа или училище

Ще трябва да спрете шофирането за поне месец след сърдечна трансплантация и може да не успеете да започнете отново от 6 до 12 седмици.

Посъветвайте се с вашия трансплантационен екип за съвет кога е безопасно да шофирате.

Много хора могат да се върнат на работа след трансплантация на сърце, но колко време отнема зависи от работата ви и от това колко добре се възстановявате.

Повечето хора се връщат на работа в рамките на 6 месеца.

Децата, които са претърпели сърдечна трансплантация, може да могат да се върнат в училище в рамките на 2 или 3 месеца.

Можете да пътувате след сърдечна трансплантация, но може би е добра идея да изчакате, докато приключи първата година на честите контролни срещи.

Говорете с вашия трансплантационен екип за повече съвети за пътуване.