Тазова възпалителна болест – Лечение

Ако се диагностицира в ранен стадий, възпалителното заболяване на таза (PID) може да се лекува лесно и ефективно с антибиотици.

Те могат да бъдат предписани от Вашия личен лекар или лекар в клиника за сексуално здраве.

Но ако не се лекува, това може да доведе до по-сериозни дългосрочни усложнения.

Научете повече за усложненията на PID

Антибиотици

Лечението с антибиотици трябва да започне бързо, преди да са налице резултатите от тампоните.

PID обикновено се причинява от множество различни бактерии, дори в случаите, когато се идентифицират хламидия, гонорея или микоплазма гениталиум.

Това означава, че ще ви бъде дадена смес от антибиотици за покриване на най-вероятните инфекции.

Уведомете Вашия лекар, ако смятате, че може да сте бременна, преди да започнете антибиотично лечение, тъй като някои антибиотици трябва да се избягват по време на бременност.

Обикновено ще трябва да приемате антибиотичните таблетки в продължение на 14 дни, понякога започвайки с еднократна инжекция с антибиотик.

Много е важно да завършите целия курс на антибиотици, дори ако се чувствате по-добре, за да сте сигурни, че инфекцията е изчистена правилно.

В особено тежки случаи на ПИД може да се наложи да постъпите в болница, за да получавате антибиотици чрез капково вкарване в ръката (интравенозно).

Ако имате болка около таза или корема, можете да приемате болкоуспокояващи като парацетамол или ибупрофен, докато се лекувате с антибиотици.

Последващи действия

В някои случаи може да бъдете посъветвани да си назначите проследяване 3 дни след започване на лечението, за да може Вашият лекар да провери дали антибиотиците действат.

Ако изглежда, че антибиотиците действат, може да имате друга проследяваща среща в края на курса, за да проверите дали лечението е било успешно.

Ако симптомите Ви не са започнали да се подобряват в рамките на 3 дни, може да Ви бъде препоръчано да посетите болница за допълнителни тестове и лечение.

Ако имате монтирано вътрематочно устройство (IUD) , може да ви бъде препоръчано да го премахнете, ако симптомите Ви не са се подобрили в рамките на няколко дни, тъй като това може да е причината за инфекцията.

Лечение на сексуални партньори

Всички сексуални партньори, с които сте били през 6-те месеца преди началото на симптомите, трябва да бъдат тествани и лекувани, за да се предотврати повторната или разпространението на инфекцията, дори ако не е установена конкретна причина.

ПИД може да се появи в дългосрочни връзки, когато нито един от партньорите не е правил секс с никой друг.

По-вероятно е да се върне, ако и двамата партньори не се лекуват едновременно.

Трябва да избягвате секс, докато и вие, и вашият партньор не завършите курса на лечение.

Ако през последните 6 месеца не сте имали сексуален партньор, най-скорошният ви партньор трябва да бъде тестван и лекуван.

Вашият лекар или клиника за сексуално здраве може да ви помогне да се свържете с предишните си партньори.

Обикновено това може да се направи анонимно, ако предпочитате.