Тазова възпалителна болест – усложнения

Тазовото възпалително заболяване (PID) понякога може да доведе до сериозни и дългосрочни проблеми, особено ако състоянието не се лекува бързо с антибиотици.

Но повечето жени с ПИД, които завършват курса си на антибиотици, нямат дългосрочни проблеми.

Повтарящи се епизоди на PID

Някои жени изпитват повтарящи се епизоди на PID. Това е известно като повтарящо се възпалително заболяване на таза.

Състоянието може да се върне, ако първоначалната инфекция не е напълно изчистена.

Това често е така, защото курсът на антибиотиците не е завършен или защото сексуалният партньор не е бил тестван и лекуван.

Ако епизод на PID увреди матката или фалопиевите тръби, може да стане по-лесно за бактериите да заразят тези области в бъдеще, което прави по-вероятно отново да развиете състоянието.

Повтарящите се епизоди на PID са свързани с повишен риск от безплодие.


Абсцеси

PID понякога може да доведе до развитие на колекции от заразена течност, наречена абсцеси , най-често във фалопиевите тръби и яйчниците.

Абсцесите могат да бъдат лекувани с антибиотици, но понякога може да се наложи лапароскопска хирургия (операция на ключалка) за оттичане на течността.

Течността също може понякога да се източи с помощта на игла, която се насочва на място с помощта на ултразвуково сканиране .

Дългосрочна тазова болка

Някои жени с PID развиват дългосрочна (хронична) болка около таза и долната част на корема, което може да бъде трудно за живеене и да доведе до допълнителни проблеми, като депресия и затруднено сън (безсъние) .

Ако развиете хронична тазова болка, може да Ви бъдат дадени болкоуспокояващи, за да контролирате симптомите си.

Тестове за установяване на причината могат да бъдат проведени.

Ако болкоуспокояващите не контролират болката ви, може да бъдете насочени към екип за управление на болката или специализирана клиника за болка в таза.

Извънматочна бременност

Ектопична бременност е, когато оплодената яйцеклетка се имплантира извън утробата, обикновено в една от фалопиевите тръби.

Ако PID инфектира фалопиевите тръби, това може да направи белези на лигавицата на тръбите, което затруднява преминаването на яйцата.

Ако оплодената яйцеклетка заседне и започне да расте вътре в тръбата, това може да доведе до спукване на тръбата, което понякога може да доведе до тежко и животозастрашаващо вътрешно кървене.

Ако сте диагностицирани с извънматочна бременност, може да ви бъдат дадени лекарства за спиране на растежа на яйцеклетката или да имате операция за отстраняването му.

Безплодие

Освен че увеличават риска от извънматочна бременност, белези или абсцеси във фалопиевите тръби могат да ви затруднят да забременеете, ако яйцата не могат лесно да преминат в утробата.

Смята се, че около 1 на 10 жени с PID стават безплодни в резултат на състоянието, с най-висок риск за жени, които са забавили лечението или са имали повтарящи се епизоди на PID.

Но дългосрочно проучване в САЩ показа, че жените, които са били успешно лекувани за PID, имат същата честота на бременност като останалата част от населението.

Блокираните или повредени фалопиеви тръби понякога могат да бъдат лекувани с операция.

Ако това не е възможно и искате да имате деца, може да помислите за техника на асистирано зачеване, като IVF .

IVF включва хирургично отстраняване на яйцеклетки от яйчниците на жената и оплождането им със сперматозоиди в лаборатория, преди засаждането на оплодените яйцеклетки в утробата на жената.

Тази техника може да ви помогне да забременеете, ако не можете да имате деца по естествен път. Но честотата на успех е ниска, в зависимост от вашата възраст и други фактори.