Сърповидно-клетъчна болест – лечение

Сърповидно-клетъчната болест обикновено изисква лечение през целия живот.

Деца и възрастни със сърповидно-клетъчна болест се подкрепят от екип от различни здравни специалисти, работещи заедно в специализиран център за сърповидно-клетъчни клетки.

Вашият здравен екип ще ви помогне да научите повече за сърповидно-клетъчната болест и ще работите с вас, за да изготвите индивидуален план за грижи, който отчита всички ваши нужди и здравословни проблеми.

Предотвратяване на болезнени епизоди

Основното нещо, което можете да направите, за да намалите шансовете си да изпитате болезнен епизод (сърповидно-клетъчна криза), е да се опитате да избегнете възможни задействания.

Може да бъдете посъветвани да:

  • пийте много течности, за да избегнете дехидратация
  • носете топло облекло, за да спрете да ви изстива
  • избягвайте резки температурни промени, като плуване в студена вода

Получете повече съвети за живот със сърповидно-клетъчна болест

Лекарство срещу сърповидно-клетъчна болка

Ако продължите да имате епизоди на болка, може да се препоръча лекарство, наречено хидроксикарбамид (хидроксиурея). Обикновено го приемате като капсула веднъж дневно.

Хидроксикарбамидът може да намали количеството на други кръвни клетки, като бели кръвни клетки и тромбоцити (съсирващи клетки), така че обикновено ще имате редовни кръвни тестове, за да наблюдавате здравето си.

Самопомощ за лечение на сърповидно-клетъчна криза

Ако имате сърповидно-клетъчна криза, обикновено можете да се справите с нея у дома.

Следните неща могат да помогнат:

  • вземете болкоуспокояващи без рецепта, като парацетамол или ибупрофен (не давайте аспирин на деца под 16 години, освен ако не е предписал лекар) – ако болката е по-силна, вашият лекар може да предпише по-силни болкоуспокояващи
  • пийте много
  • използвайте топла кърпа или увита нагрята подложка, за да масажирате нежно засегнатата част на тялото – много аптеки продават нагревателни подложки, които можете да използвате за тази цел
  • отвличане на вниманието, за да откъснете ума си от болката – например, децата може да искат да прочетат история, да гледат филм или да играят любимата си компютърна игра

Свържете се с личния си лекар, ако тези мерки не помогнат или болката е особено силна. Ако това не е възможно, отидете в местния A&E .

Може да се наложи лечение с много силни болкоуспокояващи, като морфин, в болница за няколко дни.

Предотвратяване на инфекции, ако имате сърповидно-клетъчна болест

Хората със сърповидно-клетъчна болест са по-уязвими към инфекции.

Повечето хора трябва да приемат дневна доза антибиотици , обикновено пеницилин, често до края на живота си.

Продължителната употреба на антибиотици няма да създаде сериозни рискове за вашето здраве.

Децата със сърповидно-клетъчна болест също трябва да имат всички рутинни ваксинации , а вероятно и допълнителни ваксинации като годишната ваксина срещу грип и ваксината срещу хепатит В.

Лечение на сърповидно-клетъчна анемия

Анемията често причинява малко симптоми и може да не изисква специфично лечение.

Но хранителни добавки като фолиева киселина , която помага да се стимулира производството на червени кръвни клетки, понякога може да са необходими за подобряване на анемията, ако детето ви има ограничена диета, като вегетарианска или веганска диета.

Анемията, причинена от сърповидно-клетъчна болест, не е същата като по-често срещаната желязодефицитна анемия .

Не приемайте железни добавки за лечение, без да търсите медицинска помощ, тъй като те могат да бъдат опасни.

Ако анемията е особено тежка или постоянна, може да се наложи лечение с кръвопреливане или хидроксикарбамид.

Трансплантация на стволови клетки или костен мозък

Трансплантациите на стволови клетки или костен мозък са единственото лекарство за сърповидно-клетъчна болест, но те не се правят много често поради значителните рискове.

Стволовите клетки са специални клетки, произведени от костен мозък, гъбеста тъкан, намерена в центъра на някои кости. Те могат да се превърнат в различни видове кръвни клетки.

За трансплантация на стволови клетки, стволови клетки от здрав донор се дават чрез капково във вена.

След това тези клетки започват да произвеждат здрави червени кръвни клетки, за да заместят сърповидните клетки.

Трансплантацията на стволови клетки е интензивно лечение, което крие редица рискове.

Основният риск е заболяването присадка срещу гостоприемник, животозастрашаващ проблем, при който трансплантираните клетки започват да атакуват останалите клетки в тялото ви.

Трансплантацията на стволови клетки обикновено се разглежда само при деца със сърповидно-клетъчна болест, които имат тежки симптоми, които не са се повлияли от други лечения, когато се смята, че дългосрочните ползи от трансплантацията надвишават възможните рискове.

Лечение на други проблеми

Сърповидно-клетъчната болест може също да причини редица други проблеми, които може да се наложи да бъдат лекувани.

Например:

Хората, които се нуждаят от много кръвопреливания, може също да се наложи да приемат лекарство, наречено хелатотерапия. Това намалява количеството желязо в кръвта им до безопасни нива.

Полезна листовка за сърповидно-клетъчна болест

Програмата за скрининг на сърповидно-клетъчни клетки и таласемия на има полезно ръководство за родители за управление на сърповидно-клетъчна болест (PDF, 3.57Mb) .