Сърповидно-клетъчна болест – Причини

Сърповидно-клетъчната болест се причинява от наследяване на сърповидно-клетъчния ген.

Това не се дължи на нищо, което родителите са направили преди или по време на бременността и не можете да го хванете от някой, който го има.

Как се наследява сърповидно-клетъчната болест

Гените идват по двойки. Вие наследявате 1 комплект от майка си и 1 комплект от баща си.

За да се роди със сърповидно-клетъчна болест, детето трябва да наследи копие на гена на сърповидно-клетъчните клетки и от двамата си родители.

Това обикновено се случва, когато и двамата родители са „носители“ на сърповидно-клетъчния ген, известен също като притежаващ сърповидно-клетъчния признак.

Или може да се случи, когато 1 родител има сърповидно-клетъчна болест, а другият е носител на нея.

Самите сърповидно-клетъчни носители сами нямат сърповидно-клетъчна болест, но има шанс да имат дете със сърповидно-клетъчна болест, ако партньорът им също е носител.

Ако и двамата родители са носители на сърповидни клетки, има:

  • 1 от 4 шанс всяко дете, което имат, няма да наследи гени на сърповидно-клетъчни клетки и няма да има сърповидно-клетъчно заболяване или да може да го предаде
  • Шанс 1 на 2 всяко дете, което имат, просто ще наследи копие на сърповидно-клетъчния ген от 1 родител и ще бъде носител
  • 1 от 4 шанс всяко дете, което имат, да наследи копия на гена на сърповидно-клетъчните клетки от двамата родители и ще се роди със сърповидно-клетъчна болест

Обществото на сърповидно-клетъчните органи разполага с повече информация за наследяването на сърповидно-клетъчна болест , включително какви са рисковете, ако родителите сами имат сърповидно-клетъчна болест.

Кой е най-застрашен от сърповидно-клетъчна болест

Във Великобритания сърповидно-клетъчната болест се наблюдава най-често при хора от африкански и карибски произход.

Един прост кръвен тест ще покаже дали сте носител. Това се прави рутинно по време на бременност и след раждането, но можете да поискате да направите теста по всяко време.

Прочетете повече за тестване за сърповидно-клетъчна характеристика и това, че сте сърповидно-клетъчен носител .

Как сърповидно-клетъчната болест засяга тялото

Вашите гени са набор от инструкции, намиращи се във всяка клетка на тялото ви. Те определят характеристики като цвета на очите и косата ви.

Хората със сърповидно-клетъчна болест не произвеждат правилно хемоглобина. Хемоглобинът е вещество в червените кръвни клетки, които пренасят кислород в тялото.

Нормалните червени кръвни клетки са гъвкави и с форма на диск, но при сърповидно-клетъчна болест те могат да станат твърди и оформени като полумесец или сърп, тъй като хемоглобинът в тях се слепва.

Тези необичайни клетки могат да причинят симптоми на сърповидно-клетъчна болест, тъй като те не живеят толкова дълго, колкото нормалните червени кръвни клетки и могат да заседнат в кръвоносните съдове.