Сърдечна недостатъчност – Да живееш с

Ако имате сърдечна недостатъчност, важно е да се грижите за собственото си здраве и благосъстояние, с подкрепата на онези, които участват в грижите ви.

Грижа за себе си

Много е важно да се грижите добре, ако имате сърдечна недостатъчност.

Имайте здравословна диета

Здравословната, балансирана диета може да помогне за подобряване на симптомите и общото здравословно състояние.

Балансираната диета трябва да включва:

Може също да Ви бъдат дадени съвети относно диетичните промени, които могат конкретно да помогнат при сърдечна недостатъчност, като например ограничаване на количеството течност, което пиете.

Упражнявай се редовно

Редовната физическа активност също може да помогне за подобряване на симптомите и общото ви здравословно състояние.

Ако имате сърдечна недостатъчност, трябва да ви бъде предложена програма за сърдечна рехабилитация, базирана на упражнения.

Тези програми варират в широки граници в страната, но повечето обхващат 1 или повече от следните:

  • упражнение
  • образование
  • емоционална подкрепа

Те обикновено се управляват в болници или обществени клиники от екипи, които включват медицински сестри, физиотерапевти, професионални терапевти и специалисти по упражнения.

Преди да започнете, ще имате оценка, за да разберете колко упражнения можете да правите безопасно.

След това програма за упражнения може да бъде пригодена специално за вас.

Образователната част на програмата ще ви даде информация за здравословното хранене и практически начини за намаляване на риска от допълнителни увреждания на сърцето ви.

Искате ли да знаете повече?

Спри да пушиш

Ако пушите, спирането на тютюнопушенето може да подобри цялостното ви здраве и да намали риска от много други здравословни проблеми.

Говорете с личния си лекар или служба за спиране на тютюнопушенето, ако смятате, че ще ви трябва помощ при отказване.

Те могат да окажат подкрепа и, ако е необходимо, да предпишат процедури за спиране на тютюнопушенето .

Ограничете консумацията на алкохол

Обикновено можете да продължите да пиете алкохол, ако имате сърдечна недостатъчност, но е препоръчително да не превишавате препоръчаните граници от повече от 14 алкохолни единици седмично.

Ако сърдечната Ви недостатъчност е пряко свързана с пиенето на алкохол, може да Ви бъде препоръчано да спрете изцяло.

Вземете няколко съвета за намаляване на алкохола

Ваксинирайте се

Сърдечната недостатъчност може да натовари значително тялото ви и да означава, че сте по-уязвими от инфекции.

На всеки със сърдечна недостатъчност трябва да се предлага ежегодно убождане от грип и еднократна пневмококова ваксинация .

Можете да получите тези ваксинации в личния си кабинет или в местната аптека, която предлага услуга за ваксинация.

Искате ли да знаете повече?

Редовни прегледи и наблюдение

Ще имате редовен контакт с вашия личен лекар или екип за грижи, за да наблюдавате състоянието си поне на всеки 6 месеца.

Тези срещи могат да включват:

  • като говорим за вашите симптоми, като например дали те засягат нормалните ви дейности или се влошават
  • дискусия за вашето лекарство, включително всички странични ефекти
  • тестове за наблюдение на вашето здраве

Това също е добра възможност да зададете всякакви въпроси, които имате, или да повдигнете други въпроси, които бихте искали да обсъдите с вашия екип за грижи.

Може да бъдете помолени да помогнете да наблюдавате състоянието си между срещите.

Например вашият екип за грижи може да предложи редовно да се претегляте, така че всякакви промени в теглото ви, които биха могли да бъдат признак за проблем, се взимат бързо.

Свържете се с личния си лекар или с екипа за грижи, ако симптомите Ви се влошават или развиете нови симптоми.

Вашият екип за грижи ще Ви посъветва кога и къде да потърсите съвет, ако има потенциален проблем.


Пътуване и шофиране

Пътуване

Наличието на сърдечна недостатъчност не трябва да ви пречи да пътувате или да ходите на почивка, стига да се чувствате достатъчно добре и състоянието ви да е добре контролирано. Но се консултирайте с Вашия лекар, преди да пътувате.

Може да е препоръчително да избягвате пътувания до голяма надморска височина или горещи, влажни места, защото това може да натовари допълнително сърцето ви.

Летянето обикновено не създава проблеми, но ако сърдечната недостатъчност е тежка, краката и глезените могат да се подуят и дишането да се затрудни.

Ако летите, информирайте авиокомпанията за вашето състояние. Те могат да осигурят инвалидна количка или електрическа кола, така че да не се налага да ходите на дълги разстояния на летището.

Ако пътувате и седите дълго време в кола, автобус или самолет, трябва да правите прости упражнения, за да намалите риска от образуване на кръвни съсиреци . Носенето на полетни чорапи или компресионни чорапи по време на полет също трябва да помогне.

Може да е добра идея да вземете 2 комплекта лекарства със себе си, когато пътувате. Носете ги на различни места, в случай че загубите такова, и направете списък с лекарствата, които приемате, и за какво е предназначен.

Наличието на сърдечна недостатъчност не трябва да ви спира да получавате пътническа застраховка, но може да се наложи да намерите специализирана компания, която да ви застрахова.

Прочетете повече за пътуване със сърдечно заболяване .

Шофиране

Може да се наложи да кажете на DVLA, ако имате сърдечна недостатъчност.

Прочетете повече за сърдечна недостатъчност и шофиране .

Емоции, връзки и секс

Поставянето на диагноза сърдечна недостатъчност може да бъде шок. Някои хора се чувстват уплашени, притеснени, депресирани или ядосани. Тези чувства са напълно нормални.

Някои хора също изпадат в депресия . Говорете с личния си лекар или с екипа за грижи, ако се чувствате неспособни да се наслаждавате на нещата, с които сте свикнали, или да се справяте с ежедневието.

Може да откриете, че физическите ви взаимоотношения с партньора се променят след диагностицирането ви поради притеснения за сърдечен удар или защото губите интерес към секса или не можете да получите ерекция, която понякога може да бъде причинена от лекарства за сърдечна недостатъчност

Можете да обсъдите всякакви притеснения или проблеми, които имате, с вашия личен лекар или екип за грижи, ако се чувствате неспособни да говорите със семейството или приятелите си. Те ще могат да ви съветват и да организират подкрепа.

Може също да ви е от полза да се присъедините към група за сърдечна подкрепа, където можете да говорите с други хора със сърдечни заболявания, чиито обстоятелства са подобни на вашите.

Можете да се обадите на телефонната линия за помощ на Британската сърдечна фондация на 0300 330 3311, за да научите за групите за подкрепа във вашия район.

Работа и финансова помощ

Мога ли да продължа да работя?

Ако сте достатъчно добре, можете да продължите да работите, докато се чувствате способни. С подходящата подкрепа престоят на работа може да ви накара да се почувствате по-добре и да ви осигури финансова сигурност.

Говорете с работодателя си веднага щом почувствате, че сърдечната Ви недостатъчност влияе върху способността Ви да вършите работата си, за да можете да намерите решение, което да подхожда и на двама Ви. Например може да е възможно да работите на непълно работно време.

Законът за дискриминация на хората с увреждания от 1995 г. изисква от работодателите да направят разумни корекции в работните практики или помещения, за да помогнат на човек с увреждане.

Където е възможно, това може да включва промяна или модификация на задачи, промяна на работните схеми, инсталиране на специално оборудване, предоставяне на свободно време за присъствие на срещи или помощ при пътуване до работа.

Какво ще стане, ако вече не мога да работя?

Ако не можете да продължите да работите в резултат на сърдечна недостатъчност, може да имате възможност да поискате обезщетения за инвалидност и болест.

Научете повече за обезщетенията, ако имате дългосрочно заболяване или увреждане

Помощ за болногледачи

Болногледачите също могат да имат право на някои обезщетения.

Прочетете повече за предимствата за болногледачите .

Грижа за някой със сърдечна недостатъчност

Грижата за някой със сърдечна недостатъчност може да означава всичко – от помощ при посещения в болница или общопрактикуващ лекар и събиране на рецепти до грижи на пълен работен ден.

Има много начини да подкрепите някого със сърдечна недостатъчност.

Сърдечната недостатъчност може да бъде инвалидизираща и тревожна и много хора с това състояние намират за огромно облекчение да споделят своите притеснения и страхове с някого.

Като болногледач, ако можете да присъствате на срещи за общопрактикуващи лекари и болница с човека със сърдечна недостатъчност, можете да го насърчите да зададе правилните въпроси, докато записвате отговорите.

Можете също така да предоставите на лекаря допълнителна информация или прозрения за състоянието на човека, което може да бъде полезно за планирането на правилното лечение.

Друг начин, по който можете да помогнете, е да наблюдавате предупредителни признаци, че сърдечната недостатъчност на човека се влошава или той не реагира на лечението.

Свържете се с лекаря на лицето, ако забележите нов симптом или настоящите им симптоми се влошават.

Признаците, за които трябва да внимавате, включват:

Вижте ръководството за грижи и поддръжка за информация относно всички аспекти на грижата за човек с дългосрочно състояние.

Какво ще се случи към края?

Сърдечната недостатъчност обикновено се влошава постепенно с течение на времето. В крайна сметка може да достигне точка, в която да стане много тежка и е малко вероятно човек да живее много по-дълго.

Палиативните грижи обикновено започват, когато сърдечната недостатъчност достигне този етап.

Това включва лечение, което да ви помогне да се чувствате максимално комфортно, както и психологическа, духовна и социална подкрепа както за вас, така и за вашето семейство.

Можете да изберете дали искате палиативни грижи и къде искате да се предоставят.

Може да се предостави:

  • вкъщи
  • в хоспис
  • в болница

Планирайте предварително

Добре е да планирате грижите си предварително, тъй като може да не успеете да вземете решения относно лечението си, когато се разболеете тежко.

Научете повече за бъдещото планиране, ако имате неизлечимо заболяване