симптоми на инфаркт

Ако подозирате симптомите на инфаркт, обадете се незабавно на 112 и поискайте линейка.

Не се притеснявайте, ако имате съмнения. Парамедиците по-скоро биха извикани, за да открият честна грешка, отколкото да е твърде късно, за да спасят живота на човек.

Симптомите на инфаркт могат да включват:

 • болка в гърдите – усещане за натиск, стягане или притискане в центъра на гърдите
 • болка в други части на тялото – може да се чувства така, сякаш болката преминава от гърдите към ръцете (обикновено лявата ръка е засегната, но може да засегне и двете ръце), челюстта, врата, гърба и корема (корема)
 • чувство на замаяност или замаяност
 • изпотяване
 • задух
 • гадене (гадене) или гадене (повръщане)
 • преобладаващо чувство на тревожност (подобно на пристъп на паника)
 • кашлица или хрипове

Въпреки че болката в гърдите често е силна, някои хора могат да получат само незначителна болка, подобна на лошо храносмилане . В някои случаи може изобщо да няма болка в гърдите, особено при жени, възрастни хора и хора с диабет.

Общият модел на симптомите помага да се определи дали имате сърдечен удар.

В очакване на линейка

Ако сте прекарали инфаркт, важно е да си почивате, докато чакате линейка, за да избегнете излишно натоварване на сърцето си.

Ако аспиринът е наличен и не сте алергични към него, бавно дъвчете и след това поглъщайте таблетка с размер за възрастни (300 mg), докато чакате линейката.

Аспиринът помага за разреждане на кръвта и подобряване на притока на кръв към сърцето.


Сърдечен арест

В някои случаи усложнението, наречено камерна аритмия, може да доведе до спиране на биенето на сърцето. Това е известно като внезапен сърдечен арест.

Признаците и симптомите, които предполагат, че човек е влязъл в сърдечен арест, включват:

 • те изглежда не дишат
 • те не се движат
 • те не реагират на никаква стимулация, като например докосване или разговор

Ако смятате, че някой е претърпял сърдечен арест и нямате достъп до автоматизиран външен дефибрилатор (AED), трябва да извършите компресия на гръдния кош, тъй като това може да помогне за рестартиране на сърцето.

Компресия на гърдите

За да направите компресия на гръдния кош на възрастен:

 1. Поставете петата на ръката си върху гръдната кост в центъра на гърдите на човека. Поставете другата си ръка върху първата си ръка и заключете пръстите си.
 2. Използвайки телесното си тегло (не само ръцете), натиснете право надолу с 5 до 6 см върху гърдите им.
 3. Повторете това, докато пристигне линейка.

Стремете се да правите 100 до 120 компресии в минута. Гледайте видеоклипа за РПР „само с ръце“ от British Heart Foundation.

Разберете как да реанимирате дете .

Автоматизиран външен дефибрилатор (AED)

Ако имате достъп до AED, трябва да го използвате. AED е безопасно, преносимо електрическо устройство, което повечето големи организации държат като част от оборудването за първа помощ.

Помага да се установи редовен сърдечен ритъм по време на сърдечен арест, като се следи сърдечния ритъм на човека и му се нанася токов удар, ако е необходимо.

Научете повече за и AED от Алианса за аритмия.

Ангина и инфаркти

Ангината е синдром (съвкупност от симптоми, причинени от основно здравословно състояние), причинен от доставката на богата на кислород кръв към сърцето, която става ограничена.

Хората с ангина могат да получат симптоми, подобни на инфаркт, но обикновено се случват по време на тренировка и отминават в рамките на няколко минути.

Понякога обаче хората с ангина могат да получат инфаркт. Важно е да се разпознае разликата между симптомите на ангина и тези на инфаркт. Най-добрият начин да направите това е да запомните, че симптомите на ангина могат да бъдат контролирани с лекарство, но симптомите на инфаркт не могат.

Ако имате ангина, може да Ви е предписано лекарство (глицерил тринитрат), което подобрява симптомите Ви в рамките на 5 минути. Ако първата доза не даде резултат, втора доза може да се приеме след 5 минути и трета доза след още 5 минути.

Ако болката продължава, въпреки че приемате 3 дози глицерил тринитрат в продължение на 15 минути, обадете се на 112 и поискайте линейка.