предотвратяване на инфаркт

Промяната в начина на живот е най-ефективният начин за предотвратяване на сърдечен удар (или друг сърдечен удар).

Има 3 основни стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите инфаркт (както и инсулт):

 • яжте здравословна, балансирана диета
 • да не се пуши
 • опитайте се да поддържате кръвното си налягане на здравословно ниво

Здравословна диета

Храненето на нездравословна диета с високо съдържание на мазнини ще влоши втвърдяването на артериите (атеросклероза) и ще увеличи риска от инфаркт.

Продължаването на приема на храни с високо съдържание на мазнини ще доведе до натрупване на повече мастни плаки в артериите. Това е така, защото мазните храни съдържат нездравословен тип холестерол.

Има 2 основни типа холестерол:

 • липопротеин с ниска плътност (LDL) – това се състои предимно от мазнини плюс малко количество протеин; този тип холестерол може да блокира артериите ви, така че често е известен като „лош холестерол“
 • липопротеин с висока плътност (HDL) – това се състои предимно от протеини плюс малко количество мазнини; този тип холестерол може да намали отлаганията в артериите, така че често е известен като „добър холестерол“

Има и 2 вида мазнини – наситени и ненаситени. Избягвайте храни, съдържащи високи нива на наситени мазнини, тъй като те повишават нивата на LDL холестерол в кръвта.

Храните с високо съдържание на наситени мазнини включват:

 • пайове
 • пържени храни
 • колбаси и тлъсти разфасовки от месо
 • масло
 • гхи (вид масло, често използвано в индийската кухня)
 • свинска мас
 • сметана
 • твърдо сирене
 • торти и бисквити
 • храни, които съдържат кокосово или палмово масло

Трябва да се стремите да спазвате диета в средиземноморски стил. Това означава да ядете повече хляб, плодове, зеленчуци и риба и по-малко месо.

Заменете маслото и сиренето с продукти на основата на растително и растително масло, като зехтин.

Мазните риби, като херинга, сардини и сьомга, могат да бъдат част от диетата в средиземноморски стил, но няма нужда да ядете този вид риба специално, за да се опитате да предотвратите нов сърдечен удар.

Също така не е установено, че приемането на добавки с омега-3 мастни киселини или яденето на храни, обогатени с омега-3 мастни киселини, помага да се предотврати нов сърдечен удар.

Никога не приемайте хранителна добавка, без първо да се консултирате с личен лекар. Някои добавки, като бета-каротин, са потенциално вредни.

Научете повече за промяната на диетата след инфаркт .

Пушене

Пушенето е основен рисков фактор за инфаркт, тъй като причинява атеросклероза и повишава кръвното налягане.

Личният лекар може да ви насочи към местна служба за спиране на тютюнопушенето на , която ще предостави подкрепа и съвети относно най-добрите начини за отказване.

Можете също така да се обадите на Smokefree Helpline на 0300 123 1044 (само за Англия, от понеделник до петък от 9:00 до 20:00 и в събота и неделя от 11:00 до 16:00). Специално обучен персонал на телефонната линия предлага безплатни експертни съвети и насърчение.

Ако сте се ангажирали да се откажете, но не искате да бъдете насочени към служба за спиране на тютюнопушенето, личният лекар трябва да може да предпише лечение, което да помогне при симптоми на отнемане, които може да получите.

Научете за съветите за самопомощ за спиране на тютюнопушенето .

Високо кръвно налягане

Постоянното високо кръвно налягане (хипертония) може да натовари допълнително артериите и сърцето ви, увеличавайки риска от инфаркт.

Високото кръвно налягане често може да бъде намалено чрез здравословна диета, умерено приемане на алкохол, поддържане на здравословно тегло и редовни физически упражнения.

Диета и високо кръвно налягане

Съветите за здравословна, балансирана диета се прилагат и ако имате високо кръвно налягане. Освен това намалете количеството сол в храната си.

Солта повишава кръвното налягане. Колкото повече сол ядете, толкова по-високо е кръвното Ви налягане. Трябва да се стремите да ядете по-малко от 6 g сол на ден (2,4 g натрий) – това е около 1 чаена лъжичка.

Разберете как да намалите солта .

Яденето на диета с ниско съдържание на мазнини, която включва много фибри – като пълнозърнест ориз, хляб, тестени изделия и много плодове и зеленчуци – доказано помага за понижаване на кръвното налягане. Плодовете и зеленчуците също съдържат жизненоважни витамини и минерали и спомагат за поддържането на тялото ви здраво.

Трябва да се стремите да ядете 5 порции плодове и зеленчуци всеки ден.

Научете повече за получаването на вашите 5 на ден .

Алкохол

Ако пиете алкохол, не превишавайте препоръчаните граници:

 • мъжете и жените се съветват да не пият редовно повече от 14 единици алкохол седмично
 • разпределете пиенето си в продължение на 3 или повече дни, ако редовно пиете до 14 единици седмично

14 единици е еквивалентно на 6 пинта бира със средна якост или 10 малки чаши вино с ниска якост.

Научете повече за алкохолните единици .

Редовното надвишаване на препоръчителните алкохолни граници повишава кръвното налягане и нивото на холестерола, увеличавайки риска от инфаркт.

Избягвайте запояването, което пие много алкохол за кратко време или пиене, за да се напиете.

Пиенето може да доведе до внезапно и голямо покачване на кръвното Ви налягане, което може да бъде потенциално опасно.

Изследванията показват, че хората, които са прекарали инфаркт и продължават да пият алкохол, са два пъти по-склонни да умрат от сериозно здравословно състояние, като друг сърдечен удар или инсулт, в сравнение с хората, които умеряват пиенето си след инфаркт.

Намерете съвети за намаляване на алкохола .

Свържете се с личния си лекар, ако ви е трудно да умерите пиенето си. Консултантските услуги и лекарствата могат да ви помогнат да намалите приема на алкохол.

Научете повече за подкрепата за алкохол .

Тегло

Наднорменото тегло принуждава сърцето ви да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта около тялото ви, което може да повиши кръвното ви налягане. Използвайте калкулатора за здравословно тегло BMI, за да разберете дали сте здравословно тегло за вашия ръст.

Ако все пак трябва да отслабнете, не забравяйте, че загубата само на няколко килограма ще има положителна разлика в кръвното Ви налягане и здравето Ви.

Научете повече за това как да започнете да отслабвате .

Упражнение

Активността и редовното упражнение ще понижат кръвното Ви налягане, като поддържат сърцето и кръвоносните съдове в добро състояние. Редовното упражнение също може да ви помогне да отслабнете, което ще помогне за понижаване на кръвното налягане.

Препоръчват се дейности с малко въздействие като ходене, плуване и колоездене. По-напрегнатите дейности, като игра на футбол и скуош, може да не са подходящи за вас. Консултирайте се с лекаря, който отговаря за вашата грижа.

Научете повече за предимствата на ходенето , плуването за фитнес и как да започнете да карате колело .